Torvild Sveen (Sp) fra Biri blir ny ordfører på Gjøvik.

De borgerlige partiene på Gjøvik støtter Sveen. Det fører til at Arbeiderpartiet mister ordføreren, for første gang siden 1923 (og i krigsårene 1941 – 45).

Senterpartiet har inneværende periode vært i allianse med Arbeiderpartiet. Ap har ordføreren, og Torvild Sveen er varaordfører.

Sveen kunne blitt ordfører også i en videre allianse med Arbeiderpartiet. Ordfører Bjørn Iddberg (Ap) sier til NRK at partiet var innstilt på å tilby Sveen ordførerklubba. Sp valgte imidlertid å bytte blokk.

Ap og SV mangler tre representanter i det nye kommunestyret på å ha rent flertall. Når de borgerlige overtar, er det med støtte fra Miljøpartiet De Grønne og Pensjonistpartiet. Ingen av disse to partiene sa under valgkampen noe om hvilken side de ville støtte. At det nå blir borgerlig ordfører i Gjøvik, kommer som en overraskelse.

Sp gjorde et godt valg på Gjøvik og økte med to representanter til fem. Høyre mistet to, men er fortsatt nest størst med ni representanter.

Varaordfører i Gjøvik, Torvild Sveen, gjorde et svært godt valg på Gjøvik sammen med sitt Senterparti. Partiet fikk 12,1 prosent av stemmene, en framgang på over fem prosent fra forrige valg. Dette gir Sp to ekstra mandater i kommunestyret.

Arbeiderpartiet er størst på Gjøvik med 42 prosent. Men om Ap skal beholde ordføreren, er partiet avhengig av støtte fra Sp.

Den saken var ikke avgjort ennå, langt på dag tirsdag, selv om Sp valgte Ap som alliansepartner etter valget for fire år siden.

– Vi sitter og venter på beskjed fra Torvild Sveen, sier Oppland Arbeiderblads journalist til GD, da heller ikke vår avis lyktes med å komme i kontakt med hovedpersonen og i stedet ringte kollegaen på Gjøvik.

Torvild Sveen er leder i Gjøvik Senterparti.

– Dette er veldig stort å være med på. Det er så mange av oss som over tid har prøvd å legge ned en innsats, sier Torvild Sveen til Oppland Arbeiderblads nettavis.

Mandatfordelingen i Gjøvik: