Gå til sidens hovedinnhold

Bjørn skutt i Gausdal

Artikkelen er over 13 år gammel

En hannbjørn ble skutt i Gausdal i natt - den første på 95 år.

Hannbjørnen ble skutt ved Bøsetra mot Reinsåsen i Vestre Gausdal ved 03.30- tiden. Det er den første bjørnen som er skutt i Gausdal på 95 år. Fylkesmannen ga Gausdal kommune fellingstillatelse i går etter at nok en sau ble funnet drept av bjørn mandag.

Les også: Ja til jakt

I natt ble bjørnen altså skutt.

Jaktleder Alfred Johansen sier at jakta startet ved 19-tiden i går og at man cirka klokken 23-tiden fikk kontakt med bjørnen. Kort tid etter mistet jaktlaget kontakten og først noen timer senere fikk en hund los og bjørnen ble felt ved 03.30-tiden.

Bjørnen ble skutt på 17 meters hold og døde momentant. Hundene som var med og jaktet var vestsibrisk og østsibirsk Laika.

- Uten bikkje, hadde det ikke blitt noen bjørn, sier en i det kommunale jaktlaget.

175 kilo

Det var en stor bjørn som veide 175 kilo og antas å være omlag fire år gammel.

- Til høsten hadde den nok blitt rundt 200 kilo, sier rovviltkontakt Odd Steinar Granheim hos Statens Naturoppsyn (SNO) som ble kontaktet av jaktlaget i natt.

Bjørnen hadde sau i magen da den ble felt, men om dette var ny sau eller gammel vites ikke. Man antar at dette er bjørnen som mandag hadde tatt ei søye i Bødalen. DNA-analyser vil finne ut av hvilken bjørn det er, og om det er den samme bjørnen som overvintrert i Espedalen i vinter.

Fylkesmannens eie

Det er Fylkesmannen som eier bjørnen.

I fjor ble det skutt en bjørn i Oppland, i Nord-Fron. Les om det her: Bjørn skutt i Kvam

Da ble bjørnekjøttet auksjonert bort og interessen var svært stor. Kjøttet gikk for omlag 250 kroner kiloen. Les her: Høystbydende får bjørnekjøttet fra Kvam