Gå til sidens hovedinnhold

Borte om et par år

Artikkelen er over 11 år gammel

Om et par år kan det unike saghuset for kleberstein på Sel rett og slett ha forvitret om det ikke gjøres noe.

SEL: Det var arkeolog Lars Pilø fra Oppland fylkeskommune som ga denne tankevekkende tidsbildehorisonten under åpningen av Bergsverksuka i Sel mandag kveld der dessverre bare et dusin spesielt interesserte var møtt fram i finværet. Firma Stokk & Stein sikret bærekonstruksjonene i bygget midlertidig før vinteren 2008/2009, men det varer ikke evig. Det var helt tydelig under befaringen mandag kveld.

Levende

Lokalhistorisk kjentmann Kjell Voldheim ga et levende bilde av hvilken produksjon som har foregått i saghuset på Åsen fra rundt 1920 helt fram til 1982. Flere av de frammøtte hadde noen fra egen familie som hadde arbeidet her.

Åtte tonn

Saghuset hadde avdeling for saging av foringsstein til ovner samt et ovnsverksted for tilskjæring og montering av ovner og peiser. Klebersteinsblokker på opp til åtte tonn ble fraktet i vogner på en skinnegang opp til bruddet ved Rustberget, dit de frammøtte også ble tatt med under befaringen mandag kveld.

To millioner

Maskiner, verktøy og utstyr for øvrig er bevart, men alt forfaller etter som årene går. Ifølge Pilø var det antydet en sum av 2 millioner kroner for å kunne ta noenlunde vare på anlegget. Han sa også at oppgaven med videre dokumentasjon trolig nå ville bli en sak for Gudbrandsdalsmuseet. Han kunne se for seg et anlegg til bruk i undervisningsøyemed, sa han. Bergverksuka i Sel fortsetter med arrangementer hver dag fram til søndag med et lite unntak på lørdag.