Brannsjefen i Lillehammer: Nå er det totalforbud mot åpen ild

Engangsgrill fororsaker mye søppel og fare for branner.

Engangsgrill fororsaker mye søppel og fare for branner. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Denne helga ble personer observert i Mesnaelva med engangsgriller. - Det er like farlig som å tenne opp et vanlig bål, sier brannsjef Knut Birger Bakken som har innført totalforbud i Lillehammer, Øyer og Gausdal.

DEL

I helga innførte brannvesenet i Midt-Gudbrandsdal totalforbud mot åpen brenning og å gjøre opp ild. Mandag morgen kom forbudet ilillehammerregionen også. Dermed er Lillehammer, Gausdal og Øyer også omsluttet av forbudet. Årsaken er frykten for skogbrann.

Ekstremt stor skogbrannfare

- Det er ekstremt stor skogbrannfare og det er derfor nedlagt totalforbud mot å gjøre opp ild eller gjennomføre andre former for åpen brenning, sier Bakken.

Forbudet gjelder alle former for åpen ild og bål i- eller i nærheten av skogmark, alle former for åpen brenning av kvist, halm og annet virke i landbruket og annen næring og hos private og det er forbud mot bruk av skytebaner.

Engangsgriller er ikke lov nå

Bakken sier at de ikke har fått melding om bruk av engangsgriller i skogen, men understreker at all ild, også engangsgriller er forbudt å bruke nå som det er så tørt.

- Det er ikke lov og like farlig som å tenne opp et vanlig bål, sier brannsjefen.

Lillehammer Region Brannvesen har ifølge Bakken en god grunnbemanning som følger med og er klare til å rykke ut dersom en brann skulle oppstå.

Forbud til 8. juni

Andre former for aktiviteter og arbeid som indirekte kan forårsake antennelse, kan inntil videre gjennomføres dersom det etter en nøye risikovurdering er funnet forsvarlig samt at det gjennomføres nødvendige skogbrannforebyggende tiltak. Dette gjelder blant annet kantslått, motorisert aktivitet i skogbruket og framføring av tog med normal hastighet

Forbudet gjelder med umiddelbar virkning og til og med fredag 8. juni klokken 12.00. Dersom situasjonen ikke har bedret seg innen dette tidspunktet, vil det bli gitt ny melding.

Vedtaket er fattet med hjemmel i brann- og eksplosjonsvernloven § 14 og §37.

Artikkeltags