Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyste torsdag ettermiddag at fem helikoptre var oppe i luften. Tre av disse er enten på plass i eller på vei til Telemark-kommunene Siljan, Tokke og Vinje.

De to siste skal slukke branner i Buskerud-kommunen Uvdal og Tolga i Hedmark.

– Vi setter inn flere snart. Problemet er at helikoptrene ikke kan fly på grunn av lyn og torden, sier pressetalsperson Anders Fevik i DSB til NTB.

Minst ni branner i Telemark

Ifølge NRK var det torsdag ettermiddag over 50 skogbranner fordelt på Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud og Hedmark og Oppland.

I Telemark var det minst sju branner i henholdsvis Siljan, Vinje, Tokke, Nissedal, Drangedal og Notodden. 110-sentralen hadde i ettermiddag så mange henvendelser at de ikke kunne kommentere situasjonen overfor NTB.

– Politiet i Sør-Øst blir nedringt angående lynnedslag og branner i skog og mark. Ring 110 til brann, men det må påregnes ventetid, skriver Sørøst politidistrikt.

– Spredt overalt

Agderposten omtaler minst sju branner i Agder, deriblant Åmli, Froland og Birkenes. Situasjonen er også krevende i Hedmark, der det er registrert branner i Spekedalssætra i Rendalen og i Tynset.

– Det brenner i Skjeberg, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden, og Rakkestad. Det er spredt overalt, sier vaktleder Jan Karlsen til NRK, om noen av de 15 brannene i Østfold.

I Oppland ble det meldt om skogbrann i Glitterdalen på Kvamsfjellet og et branntilløp forårsaket av et lynnedslag sør for Bagn i Valdres. Det er også meldt om en rekke andre branntilløp, og det er mistanke om at de skyldes lynnedslag, melder Innlandet politidistrikt.

– Noen av stedene er utenfor vei. Brannvesenet er ute med alt mannskap, opplyser politiet.

DSB-advarsel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gikk tidligere i uka ut med en påminnelse om den ekstreme skogbrannfaren i hele Sør-Norge. De ber alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

For tiden er det elleve skogbrannhelikoptre i beredskap.

(©NTB)