Ny utvikling i Janne-saken: - En mann fra Ringsaker siktet for å ha forklart seg uriktig

Fra politiets pressekonferanse fredag.

Fra politiets pressekonferanse fredag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

En mann fra Ringsaker nekter straffskyld, sier hans forsvarer. Retten ville ikke fengsle mannen i 40-årene. Ektemannen til Janne Jemtland er fremdeles drapssiktet. Politiet tror Jemtland ble skutt.

DEL

Politiet mener Janne Jemtland ble skutt med et håndvåpen 29. desember, og at hun døde av skuddskadene. Ektemannen har forklart at det var en ulykke.

– Vi har grunn til å si at Janne Jemtland ble skutt, hun ble påført dødelige skuddskader 29. desember, og hun døde denne dagen, opplyste politiadvokat André Lillehovde van der Eynden på en pressekonferanse fredag formiddag.

Politiets teori er at Jemtland ble skutt utendørs.

Se opptak av pressekonferansen her

Har ikke funnet våpenet

Han sier 36-åringen ble skutt med et håndvåpen, men politiet har ennå ikke funnet dette skytevåpenet. Våpenet er naturligvis helt sentralt i politiets videre etterforskning, sier politiadvokaten.

– Vi har ikke lokalisert våpenet, men mener det er et håndvåpen. Vi har øvrige spor vi jobber etter og prøver å få så mye informasjon som mulig om dette våpenet uten å være i fysisk besittelse av det. Våpenet som er involvert, er helt sentralt, men vi har andre spor vi jobber ut fra, og vi mener vi kan danne oss en god oversikt over våpenet nå, sier politiadvokaten.

Hevder det var en ulykke

Jemtlands drapssiktede ektemann har så langt vært i sju politiavhør, og han blir avhørt på nytt fredag.

– Siktede har denne uken forklart seg for politiet fra tirsdag og fram til i går, og det er planlagt avhør også i dag, fredag, sier van der Eynden.

– Siktede erkjenner ikke det han er siktet for, han erkjenner ikke drap, men knytter seg til situasjonen hvor Janne døde, sier han.

– Slik politiet oppfatter hans forklaring, så forklarer han at dette var et uhell, sier politiadvokaten.

Han kan ikke gå nærmere inn på forklaringen av hensyn til etterforskningen.

Mann siktet for falsk forklaring

Politiet opplyste fredag også at de har siktet en mann fra Ringsaker for falsk forklaring i saken. Han ble avhørt som vitne 17. januar.

– Vi har grunn til å tro at det er mer sannsynlig enn ikke at han ga uriktige opplysninger, og han er siktet for dette. Vi har per nå ikke grunn til å mistenke at han var delaktig i drapshandlingen, men hans rolle for øvrig i saken har vi behov for å avklare, sier van der Eynden.

Mannen er pågrepet og skulle ble fremstilt for varetektsfengsling i Hedmarken tingrett fredag formiddag.

– Han vil ikke forklare seg for politiet, sier politiadvokaten.

Mannen som er siktet for å ha gitt uriktige opplysninger i Janne Jemtland-saken, nekter straffskyld, opplyser hans forsvarer.

– Han erkjenner ikke straffskyld og vil begjære seg løslatt i dag, opplyser hans forsvarer, advokat Jørn Mejdell Jakobsen, til NTB.

Mannen ble pågrepet av politiet onsdag 31. januar og ble begjært varetektsfengslet i et fengslingsmøte i Hedmarken tingrett i Hamar fredag klokken 11.

– Min klient ønsker ikke å møte opp i fengslingsmøtet i dag, sier Jakobsen.

Ble ikke fengslet

Politiet fikk ikke medhold i varetektsfengsling av mannen som er siktet for uriktig forklaring i Janne Jemtland-saken. Kjennelsen er anket til lagmannsretten.

Den 41 år gamle mannen møtte ikke til fengslingsmøtet i Hedmarken tingrett i Hamar fredag klokken 11, men begjærte seg løslatt. Politiet ba om to ukers varetekt, men fikk altså ikke medhold av retten, skriver VG.

Mannen må imidlertid bli sittende i varetekt ettersom påtalemyndigheten har anket avgjørelsen og det er gitt såkalt oppsettende virkning. Han blir dermed sittende i varetekt fram til anken er behandlet i lagmannsretten.

Mannen erkjenner ikke skyld for uriktig forklaring, opplyser hans forsvarer, advokat Jørn Mejdell Jakobsen, til NTB.

– Han sier seg ikke skyldig i det han er anklaget for. Han ønsket ingen publisitet rundt sin egen person. Han mener han er uskyldig, og dette er en krevende situasjon for ham, sier Jakobsen.

Svært omfattende etterforskning

Politiet mener nå at Jemtlands mobiltelefon, som sist ble registrert av en basestasjon i Brumunddal sentrum klokken 5.50 drapsnatten, ble ødelagt her.

Politiet mener også at Janne Jemtland ble fraktet med et kjøretøy til Eid bru i Våler kommune og dumpet i Glomma, der hun ble funnet på bunnen lørdag 14. januar.

Lensmann Terje Krogstad i Ringsaker opplyste at det er gjennomført sju lange og omfattende avhør av den siktede ektemannen.

– Vi har også avhørt 60 vitner, noen av dem flere ganger. I alt 400 personer er involvert i denne saken. Vi har gjort 250 beslag, og 15–20 etterforskere arbeider med saken både lokalt og med bistand fra blant annet Kripos, sa Krogstad.

Politiet mener funn av blodspor er plantet etter at Janne Jemtland ble drept. Dette fordi blodsporene inneholder snø. Ifølge obduksjonsrapporten ble Janne Jemtland skudd og drept 29. desember. Våpenet som ble brukt skal ifølge politiet være et håndvåpen. Det er ikke funnet.

- Ektemannen har ikke forklart seg om noen krangel på festen som var i forkant av drapet, sa politiet på en pressekonferanse om drapet på Janne Jemtland fredag 2. februar.

Ektemannen sier Jemtland ble skutt ved et uhell. Politiet det er mer sannsynlig enn ikke at ektemannen har drept Jemtland. Politiet mener at drapet har skjedd utendørs. De har ikke noen grunn til å tro at flere var involvert i drapshandlingen.

En mannsperson fra Ringsaker er siktet for å ha forklart seg uriktig. Han er pågrepet og skal fremstilles for fengsling fredag klokken 11. Mannen skal ha vært avhørt sju ganger som vitne i saken. Han ble avhørt den 17. januar. Han ble pågrepet 31. januar.

– Vi har ikke grunn til å tro at han var delaktig i drapshandlingen, men vi har behov for å få avklart hans rolle, sier politiadvokat André van der Eynden.

Fakta om Jemtland-saken

* 36 år gamle Janne Jemtland forsvant fra sitt hjem i Brennliroa på Veldre nord for Brumunddal natt til 29. desember 2017.

* Jemtland og ektemannen hadde tatt drosje hjem fra en fest på forsamlingshuset Veldrom 28. desember. Ifølge politiet ble hun sist sett i boligen i 2-tiden natten etter.

* Det siste sporet etter kvinnen er en registrering på hennes mobiltelefon i Brumunddal klokken 5.50 senere samme natt.

* Jemtlands ektemann ringte til politiet første gang på formiddagen lørdag 30. desember og fortalte at kona var savnet. Først da han ringte igjen dagen etter, iverksatte politiet søk etter kvinnen.

* Lensmann Terje Krogstad i Ringsaker sier politiet skal undersøke lydfilen fra den første samtalen for å se om politiet har gjort noe kritikkverdig i håndteringen av denne samtalen.

* Torsdag 4. januar fant politiet blodspor i snøen veikanten i Fagerlundveien som viste seg å stamme fra den savnede. Lørdag 6. januar ble det funnet nytt blodspor i Lillehaugveien. Stedene ligger en drøy kilometer fra hverandre og om lag 11 kilometer fra ekteparets bolig.

* Lokalt politi har på det meste hatt bistand av 20 etterforskere fra Kripos i etterforskningen. Mannskaper fra Sivilforsvaret, politihelikopter, snøscootere, ATV-er og hundepatruljer har deltatt i søket.

* Det er blitt søkt rundt boligen, de to funnstedene, i Mjøsa og en rekke andre steder i området, blant annet ved et sagbruk og et gjenvinningsanlegg der avfall fra boligen ble hentet torsdag 11. januar.

* Fredag 12. januar besluttet politiet å starte ransaking inne i parets bolig. Senere samme dag siktes ektemannen for drap etter funn av kriminaltekniske spor. Mannen erkjenner ikke straffskyld for forsettlig drap.

* Mannen framstilles for fengsling i Hedmarken tingrett på Hamar mandag 15. januar.

* Lørdag 13. januar er Janne Jemtland fortsatt ikke funnet. Letingen fortsetter.

Artikkeltags