Bunnmåling for Lillehammer Ap

IKKE MOTLØS: Lillehammer-ordfører Synnøve Brenden mener GD-målingen bør være en motivasjon for Ap. Foto: Silje Rindal

IKKE MOTLØS: Lillehammer-ordfører Synnøve Brenden mener GD-målingen bør være en motivasjon for Ap. Foto: Silje Rindal Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Ap har nå den laveste oppslutningen i Lillehammer etter krigen. - Dette bør motivere partiet til å samle seg for å vinne valget neste år, sier ordfører Synnøve Brenden.

DEL

Hun kom inn som ordfører i Lillehammer i 1999 etter at Arbeiderpartiet hadde gjort sitt dårligste valg etter 1945 med 34 prosent oppslutning. Gjennom to perioder har oppslutning økt til vel 40 prosent. Men dagens GD-måling viser at både hun og partiet nå er tilbake til utgangspunktet og at det faktisk står enda litt dårligere til.

- Dette bør motivere til samling og innsats i Ap, sier Brenden.

- Er det mulig etter all uro som har vært i partiet?

- Ja det er det. Situasjonen er helt annerledes nå enn for ei tid tilbake. Nå har vi oppmerksomhet på programarbeid og politiske saker. Det er viktig å holde oppmerksomhet på politikken og sakene og at alle samler seg og skyter på samme mål, sier hun.

Hun er ikke overrasket over oppslutningen. Den er normal i forhold til landstrenden.

- At det fortsatt er rødgrønt flertall i Lillehammer er bra når vi ser hvordan Høyre er i kraftig frammarsj, sier hun.

Hun tror at lokale saker i liten grad påvirket målingen. I så fall ville utslagene vært mye større.

Svarer snart

Hvorvidt hun selv blir med i kampen for valgseier neste år er foreløpig en hemmelighet. I løpet av noen dager skal nominasjonskomiteen få beskjed.

Lillehammer Ap har justert opplegget og tidsplanen i nominasjonen flere ganger og ordføreren bruker den tida som fristene gir rom for før hun gir beskjed. Men innerst inne har hun bestemt seg.

- Min tenkeprosess rundt dette startet samtidig med ferien. Jeg har brukt sommeren og høsten for å tenke grundig gjennom det hele. Det har jeg gjort hver gang og det er helt nødvendig, sier hun.

Høy oppslutning

Lillehammer Ap har vært ordførerparti i 65 år. Bare ved tre valg har de hatt en oppslutning under 40 prosent. Fire valg har gitt over 50 prosent.

Neste år trenger de mer enn noen gang støtte fra andre partier for å beholde makta. Slik det ser ut ett år før valget må det minst være lokal samling av de tre rødgrønne regjeringspartiene med tilslutning fra RV. Hadde dagens måling vært kommunevalg ville dette gitt de fire partiene flertall med 25 av 47 representanter i kommunestyret.

Sentrumskamerater

Nå har Ap gode sentrumskamerater i Senterpartiet og Venstre. Tida vil vise om det er like aktuelle samarbeidspartnere ved neste valg.

Gruppeleder i Sp, Per Prestrud sier det slik:

- Slik politikken har vært drevet de to-tre siste årene, kan jeg vanskelig se for meg at Senterpartiet vil samarbeide noe annerledes enn det vi gjør i dag. Hadde Høyre og Frp vært mer seriøse kunne kanskje situasjonen vært en annen, sier han.

Men han understreker at dagens måling er en styrke for sentrum og sentrumspartienes muligheter til å prege politikken i enda større grad.

Sunt med skifte

Venstres Johan Schei skal gi seg i kommunepolitikken og vil derfor ikke ha altfor sterke meninger om hvordan Venstre bør forholde seg til ulike samarbeidskonstellasjoner i neste periode.

- Men jeg har sagt før at det er sunt med noen skifter i politikken og at ordføreren kan komme fra et annet parti enn det som har hatt makta i 65 år. Det gjør noe med et politisk system når alt blir så trygt som det har vært i Lillehammer, sier Schei.

Artikkeltags