GD-måling: Ap må kjempe for å beholde tre plasser i Oppland

KAN RYKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre må mobilisere for å unngå Ap-tap i Oppland. Hilde K. Holtesmo står utsatt til.

KAN RYKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre må mobilisere for å unngå Ap-tap i Oppland. Hilde K. Holtesmo står utsatt til. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Senterpartiet vipper fortsatt Frp ut av Opplandsbenken og vinner to i dagens måling. Samtidig øker dramatikken for Arbeiderpartiet. Ap kan for første gang risikere å miste sitt tredjemandat. Frp utfordrer Ap.

DEL

ANALYSE 


Frps Morten Ørsal Johansen ryker ut av Stortinget, mens Sps Marit K. Strand kommer inn. Det går fram av dagens måling fra Markedsinfo.

Ap får rekordlav oppslutning, 35,8 prosent, mens Sp holder seg høyt med 23,7 prosent. De øvrige partiene får slik oppslutning: H – 14,7, Frp – 9,5, SV – 3,3, KrF – 2,4, V – 2,8, MDG – 3,4, Rødt – 2,4.

Hallvard Grotli

Ap får dermed tre plasser, Sp får to, mens Høyres ene mandat fortsatt er sikkert.

Ingvild Kessel fra MDG melder seg på i kampen om utjevningsmandatet i Oppland. Det forutsetter at Miljøpartiet passerer sperregrensen på 4,0 prosent.

I duellen med Erna Solberg er Jonas Gahr Støre også i denne målingen opplendingenes suverene førstevalg som statsminister – 49,0 mot 21,5 prosent støtte til Solberg.

Særlig én endring er viktig for Støre. Nå er det flere blant både KrFs og Venstres velgere i Oppland som peker på Støre framfor Solberg som statsminister.

Målingen er en vekker for Arbeiderpartiet. Fylkesleder Tore Hagebakken vet at Ap i Oppland gjerne ligger 8–10 prosentpoeng høyere enn partiets landsmålinger.

Når nå Ap i et tradisjonelt sterkt Ap-fylke som Oppland havner midt på 30-tallet er det et varsel om at mye går annerledes enn det partiet har håpet på.

Så sent som for fem måneder siden målte Ap over 44 prosent i Oppland. Partiet snakket om å mobilisere for fire mandater.

I stedet melder uvissheten seg om partiet klarer å sikre tredjemandatet.

Det er oppsiktsvekkende at Ap i et fylke som Oppland framstår så anonymt og ute av stand til å bruke sine maktposisjoner til å sette dagsorden velgerne lar seg begeistre av.

Hilde Holtesmo fra Sør-Fron står på Aps fjerdeplass. Hun har likevel sett fram til fast plass etter valget for den perioden hun er antatt å vikariere for Stine Renate Håheim.

Nå må partiet mobilisere. Det vil være en åpenbar strek i regningen for Støres regjeringsprosjekt om Ap og Sp i sum ikke får flere enn fire av sju representanter fra Oppland.

Marginene er små. Feilmarginene viser at det nettopp er evne til å mobilisere som vil avgjøre valget også i Oppland: Der Aps tredjemandat, Sps andremandat og Frps ene mandat alle er i potten.

Med Venstre vedvarende under sperregrensa, ryker Ketil Kjenseths plass i Stortinget. Klarer Ap å sikre tre, samtidig som Sp får to, vil Frp melde seg på i kampen om utjevningsmandat. Samt MDG dersom grensen på 4,0 passeres. I en gitt situasjon kan også et andremandat for Sp sikres via utjevning.

Sammenliknet med valget i 2013 er det uvanlig store endringer blant velgerne snaue tre måneder før valget:

Senterpartiets framgang med hele 11,4 prosent er oppsiktsvekkende. Der tilbakegangen for regjeringspartiene Høyre og Frp med samlet 7,6 prosent viser slitasjen.

Også denne målingen bekrefter hvordan Ap sliter vis à vis Sp. 5,2 prosent i minus siden valget er hard kost for Ap.

I ly av småpartienes interne posisjoneringskamp er det verdt å merke seg at Rødt oppnår 2,4 prosent, pluss 1,6 prosent fram 2013.

Velger-kollaps for Venstre

Aldri tidligere i GDs mange tiårige målingshistorie har et politisk parti opplevd det Oppland Venstre utsettes for i denne målingen:

Bare 23,5 prosent av egne velgere fra sist valg (2013) sier de vil gjøre det samme i årets valg. Nærmere en velgerkatastrofe er det knapt mulig å komme.

Det er Ap, Sp og Høyre som forsyner seg av tidligere V-velgere. Trøsten må være at tre av ti tidligere V-velgere sitter på gjerdet og slik sett representerer et potensial for mobilisering.

Det er motsatt for Sp. 93 prosent av partiets velgere fra 2013 varsler fornyet tillit.

For øvrige partier er lojaliteten fra 2013 slik, målt i prosent: SV 50, Ap 63, KrF 57, H og Frp 63.

Hver tiende Ap-velger fra 2013 går til Sp, også H og Frp lekker til Sp, Frp enda mer til Ap.

Aps og Høyres trøst kan være at to av ti tidligere velgere har satt seg på gjerdet som usikre velgere.

FAKTA om GD-målingen

Målingen er basert på intervju med 600 personer over 18 år i Oppland 15.-19. juni. Utvalget besto av 80 prosent mobiltlf.brukere og 20 prosent fasttlf.brukere. Feilmarginer er 1,8 til 4,1 prosent.

Følgende spørsmål ble stilt:

- «Hvis det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du ha stemt på?»

- «Hvem ønsker du som statsminister etter stortingsvalget i 2017? Jonas Gahr Støre. Erna Solberg. Ingen av disse. Usikker.»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags