Gå til sidens hovedinnhold

Tre motdemonstranter arrestert under SIAN-markering i Gjøvik

Artikkelen er over 3 år gammel

Oppfordringen fra arrangørene var klar: hold hjertet varmt, men hodet kaldt. Flere lot seg likevel provosere kraftig under SIANs appell på jernbanetorget i Gjøvik lørdag ettermiddag. Tre er nå pågrepet av politiet.

(Oppland Arbeiderblad): I starten gikk alt som det skulle. En stum vegg av rygger og plakater var det som møtte SIANs Stig Andersen på talerplass – en klar paralell til reaksjonene etter Brumunddalsslaget i 1991. Andersen selv gikk svært aggressivt ut fra første sekund:

– Det er det samme uansett hvor vi drar, sa han; – Svaie rygger og tomme hjerner.

Les også: Politiet på Gjøvik måtte gå imellom da islamkritisk taler gikk av scenen

Andersen rettet også skarp kritikk mot Oppland Arbeiderblad, som ifølge ham har gjort sitt ytterste for å demonisere SIAN i forkant av demonstrasjonen ved å delta aktivt i motdemonstrasjonen.

Det tok ikke lang tid før motdemonstrantene brøt ut i buing og protestrop («Ingen rasister i våre gater"). Mange av de frammøtte holdt seg til parken like ved stasjonen hele demonstrasjonen igjennom, hvor de sto med ryggen til, holdt egne appeller, spilte gitar og sang «Barn av regnbuen».

 

Mye sinne

Det var imidlertid flere som valgte å bryte med den samlede fronten og ta med misnøyen sin fram til scenen, hvor det snart ble slengt skjellsord og kamprop, spyttet, forsøkt å nappe ut ledninger til høyttaleranlegget og på å vende høyttalerne inn mot scenen. Flere ganger i programmet måtte SIAN ta pause imens politiet ba folk til å trekke unna eller roe seg ned.

Ifølge NTB ble en politimann lettere skadd under en pågripelse av en motdemonstrant. Det skjedde da flere motdemonstranter reagerte på at en person ble fraktet vekk av politiet.

På et punkt var OA-redaktør Erik Sønstelie selv på scenen for å oppfordre til at man protesterte i rolige former, og ikke ved å angripe SIAN.

– Dere behøver trenger ikke å være enige i det de sier, men dere må respektere ytringsfriheten og retten de har til å snakke. Dette blir feil, sa han om opprørsstemningen hos grupperingen lengst fram mot scenen.

Politiet måtte gripe inn

Det hele toppet seg da en mann ble ført bort fra stedet og kom i slagsmål med politiet. Også da den SIAN hadde pakket ned og skulle dra ble det opptøyer i folkemengden rundt bilen deres, hvor politiet igjen endte med å føre folk fra stedet. Til sammen er nå tre av motdemonstrantene pågrepne og satt i arresten på Gjøvik, opplyser vakthavende ved Innlandet politidistrikt.

Ifølge NRK ble to av disse løslatt raskt, da de var mindreårige.