Den gang det var så kaldt

Gamle skøyteløpere mimrer på Sportsplassen. Svein Erik Stiansen, Magne Thomassen, Bjørn Tveter, Terje Andersen, Roy Thauland, Dag Fornæss, Terje Lundqvist, Ingar Bollerud og Åge Dalby.

Gamle skøyteløpere mimrer på Sportsplassen. Svein Erik Stiansen, Magne Thomassen, Bjørn Tveter, Terje Andersen, Roy Thauland, Dag Fornæss, Terje Lundqvist, Ingar Bollerud og Åge Dalby. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Da Dag Fornæss (66) gikk skøyteløp på Sportsplassen, var det så kaldt at konkurrenten Ingar Bollerud forfrøs øynene.

DEL

- Jeg husker at 10.000 meter var ganske langt, humrer Svein Erik Stiansen.
- Det var vel derfor jeg ikke vant!

Stemningen er høy når gamle skøyteløpere møtes for å mimre rundetider og tidligere løp. Denne helgen er flere av dem samlet på Lillehammer, og et besøk på Sportsplassen hører selvsagt med når Gutteklubben Ytterskjær besøker OL-byen.

Svein Erik Stiansen, Magne Thomassen, Bjørn Tveter, Terje Andersen, Roy Thauland, Dag Fornæss, Terje Lundqvist, Ingar Bollerud og Åge Dalby har mange gode minner fra skøyteisen på Sports'n. På 1960-tallet gikk de flere skøyteløp her. Høydepunktet for Dag Fornæss var utvilsomt 1969. Da vant han NM her, og ble verdensmester og europamester samme år.

- Jeg husker det var veldig kaldt. Vi gikk 10.000 meter i 20 minusgrader, forteller Fornæss.

- Du var favoritten, sier Svein Erik Stiansen, som holdt følge med sin gamle konkurrent en god stund.

Åge Dalby, tidligere leder for OL-museet på Lillehammer, er selvskreven guide. Han er et vandrende oppslagsverk i sportsbegivenheter, og ble dessuten kretsmester på Sports'n i 1956.

- Førjulsløpet på Lillehammer var det store. Det var det første løpet i sesongen, og for mange vinterens første møte med isen. Den første dysten, sier Dalby.

Svein Erik Stiansen fikk to napp i vandrepokalen.
- Jeg lurer veldig på hvem som fikk den til odel og eie.

Se video der Dag Fornæss, Svein Erik Stiansen og Åge Dalby mimrer om Sports'n: - Jeg husker 10.000 m var ganske langt

Flere tusen publikummere møtte opp da det var skøyteløp på Sportsplassen før i tida. Mange hadde med seg litt på innerlomma for å holde varmen, og stemningen var alltid høy.

- Det var jo et bra skøytemiljø på Lillehammer, påpeker Åge Dalby, og nevner navn som Thormod Moum, treneren, Per Ivar Mo, Per Bjørang, Ole Kristian Iversen og Anstein Gjengedal.

- I dag er den gamle skøyteisen fjernet til fordel for kunstgress. Hva synes dere om det?

- Det er jo aktivitet her. Det er ålreit, sier karene.

- Slike skøyteløp som dere gikk, finnes ikke lenger. Er det vemodig?

- Skøyteporten er annerledes i dag. Folk fryser ikke lenger. Vi skulle gjerne gått innendørs, vi også!

Artikkeltags