Denne endret krigshistorien

Forsiden på Dagningen den 15. april 1985 der Minda Flatums artikkel var hovedoppslaget.

Forsiden på Dagningen den 15. april 1985 der Minda Flatums artikkel var hovedoppslaget.

Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

Like før helga ble det kjent at kaptein Eiliv Austlid får Krigskorset etter sin død. Han fikk det for å ha ofret livet i et stormangrep mot tyske fallskjermsoldater nord for Dovre 15. april 1940.

Les også: Austlid har fått krigskorset

En artikkelserie i en av GDs forgjengere, Dagningen, bidro til å få fram sannheten om kaptein Eiliv Austlid, som kan ha reddet livet til kongen og regjeringen på Dovre i 1940.

15. april ble kaptein Eiliv Austlid drept i et stormangrep mot tyske fallskjermsoldater ved Hagevollen nord for Dovre. Bare noen hundre meter unna satt statsministeren og store deler av regjeringen i en bilkortesje.

Det som skjedde før og under trefningene på Dovre ble forsøkt tilslørt etter krigen. Blant annet skal AP-giganten og FNs første generalsekretær, Trygve Lie, ha bidratt til dette ved å ha pyntet på sin egen rolle og gitt Austlid stempelet som en offiser med dårlig dømmekraft og dumdristig fremferd. Etter at journalist Minda Flatum i Dagningen begynte å skrive om kampene på Dovre i 1985, ble det etterhvert tegnet en helt annen historie.

I den forbindelse gjengir vi her artiklene til Flatum fra 15. april 1985 som startet oppreisingen av Austlids rolle (klikk på lenkene):

Side en

Side to

Side tre

Klikk på eventuelle forstørrelsesglass for å se nærmere på artiklene.

Les hele historien i Dagbladet her.

Er du interessert i lokalhistorie og sitter på gamle bilder og kunnskap? Del det gjerne på nettsiden: GD - gamle dager i bilder

Der finner du også en samling av saker fra GDs serie «Fra fotoarkivet». Tidligere journalist Kristian Hosar og forhenværende GD-direktør Asbjørn Ringen har nemlig gått løs på det største papirbildearkivet på indre Østlandet.

Les også: Et stort stykke historie

Her ser du bildene som GD og andre så langt har lagt ut på nettsiden, blant annet fra 2. verdenskrig.

Det er helt gratis å bli medlem av nettsiden, legge ut bilder og kommentere andres bilder.

Artikkeltags