Gå til sidens hovedinnhold

Denne gjengen reddet Runes liv

Artikkelen er over 7 år gammel

25 minutter etter at slagrammede Rune Hermansen kom inn i akuttmottaket på båre, hadde han fått supermedisinen som gjorde ham helt frisk. På sykehuset møtte han et hjelpeteam som er blant de beste i sitt slag.

Hadde den sindige Vinstra-mannen fått hjerneslag i oktober i fjor, ville gjennomsnittlig behandlingstid vært 75 minutter. Hvis han i tillegg ikke hadde vært så rask med å varsle selv, kunne 56-åringen endt som pleiepasient.

Velkomstkomité

– Det er utrolig det som skjedde, sier Rune Hermansen, tilbake i akuttmottaket der han ble trillet inn på båre en sein fredagskveld i januar.

– Velkomstkomiteen sto her og ventet, humrer han.Sykepleier Marita Kusch husker godt slagpasienten som kom med ambulanse og blålys fra Vinstra. Møtet var kort og effektivt.– Jeg satte på ham en navnelapp samtidig som bioingeniøren tok blodprøve, forteller hun. Veneflonen, tilkoblingen i armen, var gjort klar allerede i bilen. Fra mottakelsen ble båren trillet rett opp på CT-laben, der radiografen sto klar til å ta bilde av Hermansens hjerne.Mens blodprøven ble analysert på et annet laboratorium, studerte legene CT-bildene. Hadde pasienten en blødning i hjernen, eller var det risiko for dette?

I Rune Hermansens tilfelle var svaret nei. Derfor kunne han få trombolyse – en rask og effektiv behandling av hjerneslag. Medikamentet som sprøytes inn i blodbanen fungerer som «Plumbo». Blodproppen løses opp. Bedringen kommer umiddelbart. Hermansen fikk sprøyten på benken i CT-laben.

Fem dager senere er 56-åringen klar til å ta bussen hjem. Han har fått resept på nye medisiner, men føler seg ellers i fin form. Han skryter av behandlingen han har fått. På sykehuset skryter de av Hermansen, som tok symptomene på alvor og ringte 113.

Dyrebare minutter

– Tiden er avgjørende når du rammes av slag. For hvert minutt som går, dør to millioner hjerneceller. Hvis du skal overleve med minst mulig skade, må du få rask behandling, sier legene Tone Hognestad og Åse Marie Røgler.

De har ett budskap til gudbrandsdøler som mistenker hjerneslag: Slå alarm umiddelbart.– Det skal ikke stå på oss. Nå er det opp til dere der ute å spare tid.

Somlet ikke

Rune Hermansen nølte ikke da han kjente igjen symptomene.

– Jeg hadde hatt vondt i hodet et par dager. Om kvelden hadde jeg en kamerat på kaffebesøk. Følelsen er vanskelig å beskrive, men jeg følte et sterkt behov for frisk luft. Da jeg satte meg i stolen etterpå, kjente jeg to raske støt i nakken.Hermansen dro fram mobilen, men det var kameraten som ringte 113. Ambulansen kom fra Otta i løpet av 30 minutter.

– Jeg følte meg ikke så verst, men da jeg sto opp forsvant beina under meg, forteller han.Rune Hermansen reagerte kanskje raskere enn de fleste. Han jobber nemlig på passasjerbåt, og er på førstehjelpslaget. I september var han på kurs med redningstjenesten. Hjerneslag var ett av temanene som ble gjennomgått.

– Jeg opplever slagtilfeller stadig vekk på jobb, men hadde ikke tenkt på at det skulle ramme meg selv, sier 56-åringen.

Hjerneslag skyldes som regel en blodpropp i hjernen.Rask behandling er viktig for å redusere skadene.Hjerneslag er den tredje hyppigste dødsårsaken etter hjertesykdom og kreft.

Trodde vi var mye flinkere

Siden juli i fjor har sykehuset i Lillehammer jobbet systematisk for å få ned behandlingstiden for slagpasienter. I oktober var tiden redusert fra 75 i snitt til 23 minutter i snitt. Rekorden er 19 minutter og 50 sekunder.

I løpet av få måneder har sykehuset i Lillehammer mer enn halvert behandlingstida for slagpasienter.

– Vi trodde vi var gode på dette helt til vi begynte å se på tallene. Nå håper jeg vi kan bli Norgesmestere i behandlingstid, sier lege Tone Hognestad. Nasjonalt er målet å gi 20 prosent av hjerneslagpasientene trombolysebehandling. På sykehuset i Lillehammer fikk kun fem prosent dette tilbudet.

– Det var altfor dårlig.Rådgiver Are Fjermeros mener hjerneslagbehandlingen er et eksempel på hvordan en god prosess kan føre til store, positive endringer.

– På sykehuset og i ambulansetjenesten jobber det flere hundre personer som kan bli involvert i behandlingen av en slagpasient.

Da er det viktig at alle er kjent med rutinene.Alle ledd i behandlingen er gjennomgått for å finne måter å korte ned tida på. Små detaljer som at senga må stå klar og pc-en påskrudd sparer verdifull tid. Forberedelsene starter allerede i ambulansen.

Pasienten blir for eksempel klargjort med veneflon (nål med slangekobling) til trombolysen, som gis intravenøst mens pasienten fortsatt ligger på båren i CT-laben.

Dette er symptomene på slag

Kommentarer til denne saken