Gå til sidens hovedinnhold

Distriktets største fjøs

Artikkelen er over 11 år gammel

22. juli i fjor brant alt ned. Nå bygger Oliv og Hermod Skålsveen i Skogbygda i Vågå den største driftsbygningen i distriktet.

Kjempefjøset på 93 ganger 27 meter, skal bli ferdig før 1. oktober. Taket dekker en flate på 3.000 kvadratmeter. Så bratt er det på stupet ned mot elva, at det ytterste hjørnet på storfjøset står på en steinfylling på seks meter.

Også nytt hus

Fylt av pågangsmot og optimisme, var det aldri tvil om at Hermod Skålsveen ville bygge opp igjen fjøset på barndomsheimen etter den dramatiske gardsbrannen i fjor sommer.

Hele fjøset med 60 båsplasser forsvant i røyken uten at Skålsveen har fått svar på hva brannårsaken var. Også veggen på stuebygningen ble skadet. Gardbrukeren på 51 år fikk ikke bare gjenoppbyggingen av ny driftsbygning.Han gikk også på en omfattende renovering av bolighuset.

Den modige satsingen på garden Søre Holen, er det store samtaleemnet i hele distriktet.

15 millioner holder ikke

- For å få utbetalt forsikringen, måtte vi bygge nytt. Driftsbygningen er beregnet på 60 mjølkekyr, som vi hadde i det gamle fjøset. Men vi har god plass til å kunne øke produksjonen i framtida, sier Skålsveen.

Han gjør ikke noe stort poeng av hva distriktets aller største driftsbygning vil koste. For å komme seg unna spørsmålet, svarer han kjapt:

- Vi har passert ti millioner kroner, og det er usikkert om det holder med 15 millioner kroner.

Hva som blir resultatet av forsikringsoppgjøret etter brannen, har han heller ikke noe sikkert tall på.

Godt å komme inn

20. oktober i fjor begynte Hermod Skålsveen og hans medhjelpere å grave ut tomt til nytt fjøs. For å få plass på det bratte gardstunet, måtte han flytte på nesten 25.000 kubikkmeter masse.

Det har så langt gått med 800 kubikkmeter med betong. Gjødselkjelleren tar 3.250 kubikkmeter. Under kjempefjøset er det også verksted og stort redskapshus.

- Det skal bli godt å få komme inn. Før hadde vi vegkanten til Skogbygda som vår arbeidsplass. Nå blir alt mye lettere. Vi har prioritert en stor fôrsentral for å forenkle arbeidet, sier Oliv og Hermod Skålsveen som har en samlet mjølkekvote på 380 tonn.

Ny trafostasjon

Mens byggearbeidet pågår, står ungdyrene og mjølkekyrne i to andre fjøs som Skålsveen leier. Det er Oliv som tar seg av mjølkingen. I nyfjøset kan hun mjølke 16 kyr samtidig. Mjølkerobot kommer det ikke til Søre Holen med det første.

- Jeg har til nå ikke sett noe godt regnestykke på mjølkeroboter, sier bonden overbevisende.

Ved det nye fjøset, har Eidefoss satt opp ny trafostasjon. Blant annet mjølkeanlegget må kobles på 400 Volt. I dag mandag, blir strømmen satt på.

- Vi startet byggearbeidet to uker før jul i fjor, og med Bjørge Entreprenør i Øyer som hovedentreprenør, har vi godt håp om å bli ferdige til innflytting før den 1. oktober, sier gardbrukerparet i Vågå.