Gå til sidens hovedinnhold

På få minutter ble sju moskus avlivet på Dovre

Artikkelen er over 4 år gammel

En flokk med moskus måtte bøte med livet på Dovre onsdag. De hadde kommet seg mellom et sauegjerde og togskinnene.

– Det var et fellingsoppdrag som vi fikk ved 08.30-tiden onsdag morgen. Da iverksatte vi med en gang. Vi var fire mann i aksjon og det tok bare noen minutter fra den første ble skutt til den siste, forteller seniorrådgiver Tord Bretten i Statens Naturoppsyn (SNO) til GD.

Han var en av dem som var der for å ta seg av moskusene, som hadde kommet seg på innsiden av et sauegjerde og mot jernbanen ved Avsjøen.

– De var innestengt mellom gjerdet og jernbanen, sier Bretten.

Én okse i flokken

Flokken besto av én voksen okse, tre voksne kyr, to ungdyr og én kalv. Bretten forteller at de med jevne mellomrom får slike oppdrag, og at det nærmest er som rutine å regne.

– Det ble vurdert å jage dyrene vekk derfra, men der de var det ingen mulighet til å gjennomføre det. Man risikerte å skremme dem i togsporet eller inn på E6, sier Bretten, som forteller at fem-seks dyr har blitt avlivet tidligere i år.

Det er vanligvis syke dyr eller dyr som har gått ut av sine områder som blir avlivet. Det hender at moskus må bøte med livet etter togpåkjørsler.

Til Rennebu

Etter at dyrene ble avlivet, ble de fraktet til matprodusenten Hognamat AS i Rennebu i Sør-Trøndelag. De tar seg av kjøttet. Hodet og skinnet til moskusene omsettes til inntekt for viltfondet.

Ifølge Miljødirektoratet, som ga ordren om at dyrene skulle avlives, var det under vårens telling av moskus minst 249 individer på Dovrefjell. På samme tid i 2016 var det minst 220 individer. Uttaket vil sånn sett ikke påvirke bestanden i negativ retning, melder de.

– Det er en art som normalt ikke har noen fluktreaksjon. Det er sånn sett ikke vanskelig å ta ut moskus, sier Bretten i SNO.