Drakk fire liter energidrikk - holdt på å dø

VEl hjemme: Henrik (14) er snart frisk igjen etter dramatiske uker på sykehus etter inntak av energidrikk. Pappa Tor Reidar Dahl er overlykkelig for at alt gikk bra til slutt.

VEl hjemme: Henrik (14) er snart frisk igjen etter dramatiske uker på sykehus etter inntak av energidrikk. Pappa Tor Reidar Dahl er overlykkelig for at alt gikk bra til slutt. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Henrik (14) drakk fire liter energidrikk på lan-party på Otta og fikk akutt nyresvikt. I flere dager var han i livsfare på sykehuset.

DEL

OTTA: Legene har ingen annen forklaring enn at det inntaket av energidrikk som førte til at 14 åringen plutselig kollapset. De advarer barn og ungdom mot stort inntak av energidrikken.

Pappa Tor Reidar Dahl vil ha 18 års grense på drikken.

– Jeg synes det er helt forkastelig at en 14 åring kan gå inn på butikken og kjøpe brettvis med energidrikk, sier han.

LES OGSÅ: Leger advarer mot uvettig inntak av energidrikk

Hentet av luftambulansen

Dramaet startet 31. januar i år. Det er fredag. Henrik skal på lanparty på Otta sammen med flere kamerater. Planen er å spille dataspill hele helga fram til søndag. Til stede er også voksne som passer på, og ungdomsbedriften som er arrangør.

Ved 22.30 tiden rusler flere på nærmeste dagligvarebutikk for å kjøpe drikke. Henrik tar med seg en colaflaske og seks bokser med energidrikk. De rusler tilbake. Fram til klokka 05 om natta har han konsumert det meste; det vil si fire liter energidrikk og en flaske cola. Han sover en time, våkner igjen – spiller videre. Klokka 13 faller han plutselig av stolen. Kollapser.

De andre reagerer momentant og varsler ambulanse. De kommer på få minutter. Henrik våkner igjen, men virker redd og forvirret. Han slår rundt seg, forstår ikke hva som skjer. Kjæresten til pappa Tor Reidar er der og ser det hele på nært hold. Hun varsler. I mellomtiden kommer luftambulansen. Henrik får beroligende og blir senere lagt i narkose. Turen går sporenstreks til sykehuset på Lillehammer.

– Jeg husker ingenting av det. Ikke at jeg kollapset, ikke at jeg følte meg uvel eller noe, sier Henrik.

Blodskum

Pappa kjører etter i bil. Vel fremme på sykehuset stabiliserer tilstanden seg. Henrik blir vekket. Planen er å reise hjem søndagen. Men slik går det ikke. Mens pappa prater med sønnen i sykesenga, begynner han plutselig å hoste opp blodskum. Infusjonen, som skal rense kroppen for urenheter, fungerer ikke. Nyrene har kollapset og kroppen og lungene fylles i stedet med vann.

Henrik blir fraktet i hui og hast til Oslo. Tre dager i respirator og dialyse. Ved siden av sykesengen sitter en livredd far. Nyrer, lunger hjerte – flere organer er rammet. Men så begynner behandlingen å virke. Sakte, men sikkert. Han blir kjørt til Lillehammer igjen og utskrives 14. februar.

LES OGSÅ: Lå 13 døgn på sykehus etter nyresvikt

Opplevd nok

– Det har vært utrolig tøft, virkelig en påkjenning. Vi holdt på å miste eldstemann i en trafikkulykke for fire år siden. Nå har vi opplevd nok, sier Tor Reidar.

I dag er sønnen frisk og rask igjen. Blodtrykksmedisinen, som han har gått på i flere uker, kan han snart kaste. Kroppen har taklet påkjenningen, så vidt.

Henrik forteller at det var han som drakk mest på partyet. Fordi han var tørst og fordi han skulle holde seg våken. Det var en lærepenge.

– Aldri mer energidrikk. I hvert fall ikke før jeg er voksen. Jeg kunne jo dødd, pappa, sier han.

Partyet ble avlyst på stedet. Tilbake sto skrekkslagne foreldre og kamerater. Episoden har satt støkk i hele lokalsamfunnet. Nå håper Tor Reidar at ungdommen lærer av det som skjedde – og begrenser inntaket – eller aller helst, lar være.

Artikkeltags