Dropper lønna til polske arbeidere

Virksomheten som skulle bli et industrieventyr på Dombås med store ringvirkninger i hele norddalen er i ferd med å rakne totalt. De ansatte har ikke fått ordinær lønn siden oktober, og husleieregningen til kommunen øker for hver dag.
Dovre brukte 45 millioner kroner av kommunens skattepenger på å bygge en skreddersydd industrihall til kjøkkenprodusenten Kvalsvik Produksjon i 2008.

Virksomheten som skulle bli et industrieventyr på Dombås med store ringvirkninger i hele norddalen er i ferd med å rakne totalt. De ansatte har ikke fått ordinær lønn siden oktober, og husleieregningen til kommunen øker for hver dag. Dovre brukte 45 millioner kroner av kommunens skattepenger på å bygge en skreddersydd industrihall til kjøkkenprodusenten Kvalsvik Produksjon i 2008. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Mens de norske ansatte fikk 10.000 kroner i «julelønn», måtte elleve ansatte fra Polen ta juleferie uten ei krone i lønnings-posen. Det såkalte industrieventyret Kvalsvik Produksjon på Dombås er i full oppløsning.

DEL

Denne artikkelen er en av 7 saker som omfattes av en fellelse for brudd på god presseskikk. Se hele uttalelsen her.

Ingen novemberlønn. Ingen desemberlønn. Brev i posten om at de ansattes pensjonsavtale er misligholdt i hele 2014 og brakt til opphør.

Frustrasjon og sinne

Det er situasjonen for selskapet Kvalsvik Produksjon på Dombås. Et selskap som kommuneledelsen i Dovre inntil nylig har betegnet som bygdas store stolthet.

Les også: – Kan ikke fortsette lenger

Les også: – Vær stolt av Kvalsvik

Sist uke fikk fortvilte ansatte beskjed av daglig leder Geir Kvalsvik om at de vil miste jobben dersom de snakker med media.

Ikke minst de polske arbeiderne, som Kvalsvik innkvarterer i et gammelt og forfallent hus på Dovreskogen, er følgelig ytterst forsiktige med å uttale seg om den økende frustrasjonen sin.

Likevel har GD fått informasjon som viser at kjøkkenprodusenten med 1,8 millioner i gjeld til Dovre kommune, er i et alvorlig uføre.

– Jeg tør ikke snakke med journalister for da mister jeg jobben. Jeg har ingen jobb å gå til i Polen, sier en frustrert arbeider GD har hatt kontakt med.

Kastet ut pressen

Det skal ikke være første gangen de ansatte ved Kvalsvik har blitt truet til å holde munn om manglende lønnsutbetalinger og kritikkverdige arbeidsforhold.

Les også: Skylder én million i husleie

Da GDs journalist og fotograf oppsøkte daglig leder Geir Kvalsvik på kontoret den 24. september fjor, ble vi bedt om å forlate fabrikk-området øyeblikkelig med den begrunnelsen at vi bare var ute etter å skade bedriften. Umiddelbart etterpå tok han fatt de ansatte.

GDs anliggende den gangen var at vi hadde informasjon om at de polske arbeiderne ikke hadde fått feriepengene sine og at de manglet en månedslønn.

Det benektet Kvalsvik. Han benektet også at han hadde polske ansatte. Ingen ansatte turde å uttale seg til media om saken.

Kort tid etter fikk vi bekreftet at de polske arbeiderne endelig hadde fått augustlønna og feriepenger.

Senere er det avdekket at Kvalsvik hele vegen har forskjellsbehandlet norske og polske ansatte. Mens de seks norske ansatte klarte å få feriepengene sine utbetalt til noenlunde rett tid i sommer, fikk de polske arbeiderne bare en tredjedel ved feriestart, og måtte vente til slutten av september før de fikk resten.

Det er også forskjell på polsk og norsk lønn i bedriften. Mens polske arbeidere gjennomgående tjener 115 kroner timen, har de norske en timelønn opp mot 165 kroner.

På rett veg

Bildet som tegner seg av bedrifts-interne forhold i Kvalsvik står i grell kontrast til det ordfører og rådmann gir inntrykk av i offentligheten. Den 15. oktober uttalte rådmann Halvor Nissen etter et lukket kommunestyre at Kvalsvik endelig er på rett veg.

– Vi vil ikke at noe skal bli ødelagt av store stygge avisartikler poengterte Halvor Nissen, og ba om forståelse for at han ikke kunne være mer detaljert om bedriftsinterne forhold. På bakgrunn av det som nå er kjent, er rådmannens uttalelser mer enn oppsiktsvekkende.

Les også: Husleie av Kvalsvik

Dovre kommune har reist en industrihall til 45 millioner kroner for Kvalsvik, men den haltende virksomheten har ikke betalt husleie på lenge, og skylder Dovre over 1,8 millioner kroner.

Heller ikke renovasjonsavgioft har bedriften betalt. Derfor vokser søppelberget rundt industribygget dag for dag. Den kommunale milliongjelda, samt gjelda på flere hundre tusen til egne ansatte, framgår ikke av betalingsanmerkningene som ligger i Brønnøysundregistrene.

Her ligger det ved årsskiftet inne tre inkassosaker til en samlet verdi på under 30.000 kroner.

Kvalsvik Produksjon hadde en omsetning på 26 millioner i 2013 og et underskudd på 1,2 millioner.

Regnskapet for 2014 foreligger ikke ennå.

Artikkeltags