Gå til sidens hovedinnhold

Se hva som skjedde da katta møtte reven

Artikkelen er over 3 år gammel

Den modige katten fikk seg et skrekkelig sjokk da reven dukket opp midt på natta, men lot seg ikke plukke på snuten.

Natt til 30. desember var en katt fra Vingnes i Lillehammer ute og ruslet for å sjekke reviret sitt. Men det som til vanlig er et rutineoppdrag for en huspus, skulle utarte til en skremmende psykologisk drama på liv og død. Ved bussholdeplassen like ved krysset Heimtunvegen/Saksumdalsvegen, dukket det nemlig brått opp en rev som var ute og lusket. Reven er som kjent et rovdyr som gjerne jafser i seg ferskt kattekjøtt både til nattmat og andre måltider. Denne reven møtte imidlertid uventet motstand, for det opplagte byttedyret gir tydelig uttrykk for at den ikke gir seg uten kamp.

Kamp-posisjon i flere minutter

Det er Jan Hage fra Vingnes i Lillehammer som foreviget dyredramaet. Videoen ble publisert på hans facebookside dagen etter, og har fått stor respons.

– Jeg hadde vært på femtedagsfest på Heimtun og ble hentet i bil av sønnen min. Vi bråstoppet bilen da vi så dyrene, og jeg gikk ut for å filme, sier Hage. Han forteller at katt og rev sto i kamp-posisjon i flere minutter.

– Det må ha vært en modig katt?

– Ja, eller den virket rett og slett paralysert. Jeg trodde ikke skulle ha sjans mot reven, sier Hage.

Det trodde nok ikke katten heller, men plutselig forsvant begge over brøytekanten på andre siden av vegen.

– Katten først og reven etter, sier Hage.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Ikke mat i munnen

Etter all sannsynlighet gikk det bra med katten. Hage forteller at reven kom tilbake på gangstien under et minutt etter spurtoppgjøret, og da uten katten i munnen. Rovdyret jogget videre nedover veien.

– Hva tenker du om det som skjedde? 

– Det var en veldig spennende naturopplevelse, og et spesielt innslag i en sen nattetime. Det er ikke sikkert jeg husker så mye av femtedagsfesten, men jeg husker hjemturen, ler Hage.

– Kan være risikabelt for reven

Ole Knut Steinset i Statens naturoppsyn, sier det ikke er ofte han hører om rev som tar katt, men det hender.

– Katten har mye å forsvare seg med, så det kan være risikabelt for en rev å ta et oppgjør med en tøff katt, blant annet kan skarpe katteklør være et farlig våpen, sier Steinset.

– Hva bør publikum gjøre hvis de ser noe sånt?

– Hva som er riktig å gjøre kan variere, men jeg synes det er mer naturlig å gripe inn for å forsvare et husdyr mot et rovdyr. Er det to rovdyr som er i kamp, bør nok naturen få gå sin gang, sier Steinset.