Gå til sidens hovedinnhold

Overveldende respons etter å ha søkt etter reservemamma til morløst føll på Facebook

Artikkelen er over 3 år gammel

RINGSAKER: Et lite føll som mistet mor under tragiske omstendigheter førte til at eier Per Sandbakken, som driver oppdrett av travhester i Brumunddal, ba venninnen Kristin Randgaard etterlyse amme til den nyfødte på Facebook.

"Amme søkes. Føll født i går 15.3.18 mistet mammaen sin i dag", skrev Randgaard på Facebook-siden til "Nye ammehjelpen for hester".

Lykkjeprinsessa, som føllet heter, mistet mammaen sin bare 18 timer gammel. Moren var 22 år gammel, og dette var hennes 12. føll, men dødsfallet kom likevel uventet. Lykkjeprinsessa er av rasen kaldblods traver.

– Fantastisk historie

Etterlysningen fungerte. Allerede samme dag var amme i boks.

"Natten har gått fint, dølamerra behandler føllet som om det skulle vært hennes eget – helt fantastisk. Blodprøvene til føllet var tipp topp", oppdaterte Randgaard dagen etter, og takket alle som hadde delt innlegget og engasjert seg – og spesielt eieren av reservemammaen.

Det står om timer når et lite føll mister moren sin og ikke får råmelk.

Mari Øiset fra Gaupen tok kontakt og tilbød dølamerra Moterna som amme.

– Fostermor gikk med føll fra i fjor som fortsatt sugde. Føllet humra og dølamerra godtok henne med det samme. Jeg har aldri sett noe lignende, men så er det en ekstremt snill hoppe, sier Randgaard.

– Dette er en fantastisk historie! Det er sjelden en hest godtar en ny folunge, sier Randgaard og forteller at innlegget fikk stor respons.

– Innlegget ble delt 700 ganger på kort tid. Folk engasjerer seg i slike saker. Vi fikk mange tilbud om hjelp, og gjorde tydeligvis helt riktig valg, konkluderer hun.

– Ble fryktelig lei meg

– Jeg blle fryktelig lei meg, sier hesteeier Per Sandbakken til GD.

Han har mistet en hest tidligere på samme vis. Den gangen klarte han ikke berge føllet, fordi han ikke fikk tak i amme.

– Nå håper jeg det går bra, men det finnes ingen garantier. Det er opp til meg og hvor mye omsorg jeg klarer å gi.

Fostermammaen har dessverre litt for lite melk, men Sandbakken har kjøpt morsmelkerstatning fra hest på Felleskjøpet.

– Den gir jeg med tåteflaske, men nå skal jeg prøve å få henne til å drikke av bøtte, som kalver gjør, forteller travhestoppdretteren.

God oppfølging

– Foreløpig ser Lykkjeprinsessa frisk ut, men den skal læres opp til å bli en hest. Det kan ikke jeg gjøre, sier Sandbakken.

Han forteller det ble et lite plaster på såret, da Lykkjeprinsessas søster, Lykkjeborka fikk to priser under travgallaen på Biri travbane lørdag.

– En trist historie har på en måte endt bra likevel. Vi får god oppfølging fra veterinær som sjekker at hun får i seg nok mat, og fra venner og kjente – og til og med fra pressen, avslutter hestekaren fra Brumunddal.