Gå til sidens hovedinnhold

Ti kyr lemlestet i Valdres - bonde anmelder saken

Artikkelen er over 3 år gammel

Ti kyr i Valdres har fått påført lange dype kutt. Ei ku må amputere halen som følge av skadene. Bonden vet ikke hva som har skjedd og har anmeldt saken.

Det er ukjent hvordan dyrene har fått skadene, og om det er snakk om dyremishandling. Skadene er like, og noen av kuttene er mellom 10–12 centimeter dype, melder Oppland Arbeiderblad.

Bonden Embrik Før fra Vestre Slidre eier dyrene og er fortvilet over skadene. Han sier at det er fire kyr det har gått verst utover. En av dem måtte amputere halen.

– Den blødde fra store sår, og etter at dyrlegen hadde sett på henne ble det fastslått at halebeinet var knust, forteller Før til avisen.

Han har vært i kontakt med Statens Naturoppsyn (SNO), som utelukker at det kan være rovdyr som har påført kuene skader. Da ville dyra vært mer opprevet, forklarer han.

– Dyrlegen mente kuttene var påført av en skarp metallgjenstand. I går gikk vi rundt i hele området for å se om vi kunne finne noe dyra hadde kuttet seg opp på, men har ikke funnet noe.

Bonden frykter at noen har gått løs på dyrene hans.

– Kyra har ganske like skader, alle på bakparten og rumpa. Det vil jo si at ti kyr skal har rygget inn i samme gjenstand. Nei, det stemmer ikke.

Kyrne var på beite da de fikk påført kuttene. Før fikk beskjed om skadene tirsdag, og mener dyrene må ha fått skadene natten i forveien. Han vil anmelde forholdet.

(©NTB)