Gå til sidens hovedinnhold

Eidsiva tapte bredbåndskamp

Artikkelen er over 11 år gammel

I et siste forsøk på å redde millionkontrakten med Oppland fylkeskommune gikk Eidsiva bredbånd AS rettens veg. Det endte med tap. Nå overtar Telenor og Atea bredbåndsleveransen til fylket.

LILLEHAMMER: - Det at vi mister Oppland fylkeskommune er ikke alvorlig i den forstand at det får dramatiske konsekvenser for oss. Men det er alltid leit å miste kunder. Dette vil klart merkes siden en stor del av omsetningen vår kommer fra offentlige kunder, sier administrerende direktør Trond Skjellerud i Eidsiva bredbånd AS.

Storordre

Det var i april i år at Oppland fylkeskommune utlyste åpen anbudskonkurranse om WAN-kommunikasjon og internettaksess til Oppland fylkeskommune. Ordren representerer en verdi i størrelsesorden 20 - 25 millioner fordelt på fire år og omfatter 62 lokasjoner og til sammen 12000 brukere.

Tre anbydere deltok. Etter innstillingen ble lagt fram, gikk Eidsiva bredbånd AS til retten og begjærte midlertidig forføyning overfor Oppland fylkeskommune. De nådde ikke fram. I kjennelsen fra sist uke ble Oppland fylkeskommune gitt medhold på alle punkter.

Har samarbeidet

Siden 2002 er det Eidsiva Bredbånd AS som har levert internettjenester til Oppland fylkeskommune. Samtidig har fylkeskommunen har vært en aktiv støttespiller for selskapet i forhold til å få på plass en infrastruktur av fiberkabel i Hedmark og Oppland. Eidsiva Bredbånd har som kjent brukt mellom 450 og 500 millioner kroner på å bygge opp sitt eget nett i innlandet.

At Oppland fylkeskommune nå tar med seg all trafikken sin tilbake til Telenors nett, innebærer at de skyhøye investeringene i mindre grad kommer til anvendelse.

Viktig jobb

- Det er ingen tvil om at Eidsiva Bredbånd AS har gjort en stor og viktig samfunnsinnsats i forhold til å anlegge en infrastruktur av fiberkabel i Hedmark og Oppland. Men det er ikke noe Oppland fylkeskommune kan legge vekt på når vi skal kjøpe tjenester, sier Petter Kollstad, IKT-sjef i Oppland fylkeskommune.

Han sier at fylkeskommunen er forpliktet til å følge lov om offentlige anskaffelser. Da er det enkelt forklart pris og kvalitet som avgjør, sier han.

Kollstad er forresten ikke med på at bredbåndsnettet til Eidsiva er mer moderne enn det Telenor kan skilte med. Telenor oppgraderer nå sine telefonsentraler på 18 steder i fylket.

- Om dette har vært en belastende prosess, så har den i sum bidratt til å etablere en skjerpet konkurransesituasjon. På sikt kommer det kundene til gode, sier Kollstad.

Tar tapet

- Hvorfor gikk Eidsiva Bredbånd AS til retten med denne saken?

- Vi gikk til retten fordi vi var uenige i enkelte av de vurderinger som var gjort i anbudsprosessen. Men nå er saken ute av verden. Vi tar til etterretning at vi ikke fikk medhold i retten og kommer ikke til å gå videre med dette, sier Trond Skjellerud.

- Er de enorme nettinvesteringene til Eidsiva Bredbånd AS bortkastet etter dette sviende nederlaget?

- Nei, lang ifra. Vi har bygget fiberinfrastruktur over store deler av Hedmark og Oppland. Vi rår over den aller siste teknologien. Jeg er overbevist om at det er en riktig satsing.

- Hva gjør dere nå?

- Nå må vi krumme nakken og finne oss andre jaktmarker. Dette er et tap vi må akseptere. Å kjempe om offentlige anskaffelser i dag er en nådeløs oppgave. Denne gangen gjorde vi ikke en god nok jobb med tilbudet vårt. Dette skjerper oss til neste gang, sier administrerende direktør Trond Skjellerud.