- "Enig og tro til Dovre faller" er hentet fra Bibelen

FIKK FORKLARINGEN: Historiker Hans Olav Løkken fra Dombås/Stjørdal, fortalte om setningen «Evig og tro til Dovre faller» som kan ha vært hentet fra Bibelen.

FIKK FORKLARINGEN: Historiker Hans Olav Løkken fra Dombås/Stjørdal, fortalte om setningen «Evig og tro til Dovre faller» som kan ha vært hentet fra Bibelen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Ordene «Enig og tro til Dovre faller» var hentet fra Bibelen.

DEL

HJERKINN: Det avslørte historikeren Hans Olav Løkken, Stjørdal/Dombås, i talen sin ved Grunnlovsvarden 17. mai.

Setningen «Enig og tro» var sagt mange ganger under Grunnlovsfeiringen. Men ingen forklarte hvor ordene kom fra. For første gang i historien, blir det vist til sammenhengen med teksten i Bibelen.

Til evig tid

– Det er vanskelig å finne dokumentasjon for at det var Jens Schouw Fabricius som står bak uttrykket. Det er en mye større mulighet for at ordene var hentet fra Bibelen, sier historiker Hans Olav Løkken, og viser til teksten i salme 125, vers 1: «De som setter sin lit til Herren, er som Sion-fjellet; det skal aldri rokkes, men stå til evig tid».

Tekst på en mynt

– Det er en stor sannsynlighet for at «Enig og tro til Dovre faller» er en omskrivning, eventuelt en tolkning av teksten i Bibelen, kommenterer Løkken.

Men han åpner også for en annen mulighet:

– Da kronprins Frederik, senere Frederik VI, i 1788 reiste til Norge på vegne av sin sinnssyke far, hadde han med noen mynter. Det resterende opplaget av disse tok Christian Frederik med seg på sine reiser i januar og februar 1814. Disse delta han ut for å oppildne folket til patriotisme og kampglød for det selvstendige.

Han var blant annet på Tofte kongsgård. På myntens bakside står følgende: «Urokkelig som Dovres høye Fjelde, staar Norges sønners Troskab, Mod og Velde».

– Var det herfra Fabricius hentet sin inspirasjon? Ja, var det i det hele tatt Fabricius som kom med den kjente setningen fra 20. mai 1814, spurte Løkken i sitt interessante foredrag ved Grunnlovsvarden på Dovrefjell.

Hyllet Mor

Norge har bare en Grunnlovsvarde. Og at den historiske markeringen lørdag ikke fikk en mer sentral plass i Grunnlovsjubileet på Dovrefjell, er det mange som i ettertid stiller kritiske spørsmål til.

Hans Olav Løkkens tale ved Grunnlovsvarden var også en varm hyllest av Mor.

Les artikkelen: Hyllet Mor fra Grunnlovsvarden

Artikkeltags