LILLEHAMMER: Lundgaardsløkka barnehage er på fisketur etter unge og lovende til barnehagelæreryrket igjen.

Ny modell

Denne gangen har en Vg1-klasse ved Lillehammer videregående skole sør blitt valgt som en av ytterst få, hvor både gutter og jenter får sjansen til å søke seg praksis i Lundgaardsløkka, Steinrøysa og Jørstadmoen barnehager.

– Jeg har utviklet en ny modell som heter «Prøv et yrke i 40 timer!». To gutter og to jenter blir plukket ut og får sjansen til å skaffe seg yrkeserfaring og bli kjent med barnehagenes hverdag, sier daglig leder Jennie Furulund til GD.

Fredag var hun på plass med to av sine pedagogiske ledere for å fortelle om barnehagelærer-yrket og gjøre rekrutteringsfremstøt.

– Vi mangler over 4.200 kvalifiserte barnehagelærere i Norge, så det burde være muligheter hvis de unge velger dette studiet.

Vurderer

Responsen uteble ikke blant elevene på Lillehammer vgs.

Andrea Aarstad, Øyvind Bryhn Pettersen, Jesper Gundersen og Karolina Graf er blant dem som vurderer å søke.

– Hvorfor?

– Det er en bra måte å skaffe seg penger på. Dessuten tar det seg godt ut på CV-en hvis vi blir plukket ut til dette prosjektet, sier de fire.

– Er det aktuelt å utdanne seg til barnehagelærer når dere er ferdig med videregående?

– Vanskelig å si. Men jeg satser på et yrke hvor jeg har med mennesker å gjøre. For eksempel barnehagelærer, psykolog eller liknende, sier Andrea.

Karolina er enig. Øyvind har ingen planer foreløpig, mens Jesper kan tenke seg å bli ingeniør.

– Vi har faktisk jobbet i barnehage før gjennom PRYO-uke, jobbskygging og slike ordninger, så vi er ikke helt ukjent med barnehager.

Trivsel viktig

De elevene som blir valgt ut til praksis i 40 timer får 125 kroner hvis de er under 18 år, 139 kroner hvis de er eldre.

– Hva med lønn ?

– Lønnsnivået for barnehagelærere kjenner vi lite til. Det viktigste uansett må være å få seg en utdanning og en jobb man trives med, sier Andrea, Øyvind, Jesper og Karolina.

Lærer Jostein Wahl er ikke i tvil på elevenes vegne:

– En unik mulighet for dere og viktig å kunne vise til senere i arbeidslivet. Dette er «added value»!

Lundgaardsløkka barnehage har i flere år drevet foregangsprosjektet «Lekeressurs» for å rekruttere gutter i ungdomsskolen til barnehagene.

Den nye modellen «Prøv et yrke i 40 timer» retter seg mot gutter og jenter i videregående.

Pionerer på sitt felt

Tidligere har Furulund satt i gang prosjektet «Lekeressurs» som har rekruttert gutter fra ungdomsskolen til å ta deltidsjobb i Lundgaardsløkka, Steinrøysa og Jørstadmoen barnehager.

Ikke bare har dette vært en suksess lokalt blant de tre ungdomsskolene i Lillehammer, Lundgaardsløkkas daglige leder Jennie Furulund er blitt en ettertraktet foredragsholder over hele landet.

– Lekeressurs-prosjektet vokser og vokser. Jeg er stadig på reisefot og holder foredrag. For tre-fire uker siden var jeg i Bergen for andre gang. Hordaland bruker 830.000 kroner i året på modellen. Asker har også vist interesse for modellen vår, sier Furulund.

Hun har stor tro på praktisk rekruttering:

– Hvis ikke vi som jobber i bransjen kan selge yrket vårt, hvem kan da gjøre det, sier Jennie Furulund.

Hun er godt fornøyd med responsen fra elevene ved Lillehammer videregående skole og håper på mange søknader til jobbene i barnehagene.