Fikk snakket med elevene om Øygard-saken

Rektor på Nord-Gudbrandsdal vidaregående skule, Solveig Rindhølen.

Rektor på Nord-Gudbrandsdal vidaregående skule, Solveig Rindhølen. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Fredag dro rektor på Nord-Gudbrandsdal vgs., Solveig Rindhølen, til avdelingen i Lom for å snakke med elevene om Øygard-saken. Fylket varsler nå full revisjon av skolens behandling av saken.

DEL

Fornærmede i Øygard-saken er i dag 16 år og går på Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule, avdeling Lom. Det siste året har ikke vært lett for henne. I løpet av Øygard-saken har jenta og flere av hennes venninner, forklart at hun nærmest er blitt «frosset ut» av klassen. Fylkeskommunen varsler nå full revisjon av arbeidet som er blitt gjort, og fredag satt skolens rektor seg i bilen og dro til Lom personlig.

Fikk høre elevenes perspektiv

– Vi hadde en god dialog med elevene og fikk til en god refleksjon, sier rektor Solveig Rindhølen og forteller at elevene fikk komme med sine perspektiver på saken.

– Elevene ga uttrykk for at de har fått god informasjon, og nok informasjon.

Men Rindhølen forklarer at saken er spesiell.

– Jeg trodde vi var forberedt på det som skulle komme, men her er det kommet fram ting vi kan lære av i ettertid. Vi vil følge opp med tiltak.

– Har dere fulgt opp jenta i saken godt nok det siste året?

– Vi fulgte de rådene vi fikk. Alle elever skal føle seg inkludert. Dette må vi nå gjennomgå, sier Rindhølen.

Skolen har etter sommeren fått ferdigstilt en HMS-plan for eleven. Den omfatter det fysiske og psykososiale miljøet på skolen.

Vurderte ikke Ap-bånd

– Nå skal vi gjennomgå det som har vært gjort. Sjekke om det har vært godt nok og prøve å lære av dette, sier fylkesopplæringssjef Inge Myklebust.

Etter opplysninger som har kommet fram i rettssalen, og eleven som kritiserte skolen på Ukeslutt, har skolen leid inn ekstern kompetanse. Fylket har kontaktet professor i pedagogikk Thomas Nordahl.

– Han har jobbet mye med situasjoner som handler om mobbing og skal hjelpe oss framover.

Myklebust opplyser at de parallelt vil jobbe med opplæring i organisasjonen.

Avdelingslederen på skolen er også varaordfører i Vågå for Arbeiderpartiet (Ap), og rektor Rindhølen er tidligere fylkesleder for Ap. Begge har bånd til Øygard.

– Vurderte dere noen gang dette når saken først kom opp?

– Nei, dette er profesjonelle ledere.

– Avdelingslederen har innrømmet brudd på taushetsplikten ved at han sendte en SMS om jenta til Øygard etter anmeldelsen. Hvordan blir det fulgt opp?

– Det er et regelbrudd og vil bli behandlet som en personalsak. I etterkant er det mye en kan spørre seg om. Dette vil bli en del av revisjonen.

Artikkeltags