Fjellpioneren Gina Krog gir navn til olje- og gassfelt

Gina Krog var en forkjemper for kvinners rettigheter.

Gina Krog var en forkjemper for kvinners rettigheter. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Gina Krog, fjellpioner i Jotunheimen, men mest kjent som kvinnesakskvinne, gir nå navn til et olje- og gassfelt i Nordsjøen.

DEL

Olje- og gassfeltet Dagny, som ligger i den midtre delen av Nordsjøen, fikk fredag navn etter en av norsk kvinnebevegelses viktigste personer, Gina Krog.

– Navn på olje- og gassfelt har en viktig signaleffekt utover sokkelen, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe i en pressemelding.

– På kvinnedagen 8. mars, i året der vi feirer 100 år med allmenn kvinnelig stemmerett, er det en glede for meg å kunne kunngjøre at det nye navnet på feltet Dagny blir Gina Krog, sier Moe.

Gina Krog var en kompromissløs forkjemper for kvinners rettigheter og spilte en avgjørende rolle i kampen som ledet fram til allmenn stemmerett for kvinner i 1913.

Gina Krog-feltet ligger om lag 230 kilometer sørvest for Stavanger. Utvinnbare reserver i feltet er anslått til 225 millioner fat oljeekvivalenter.

Planlagt produksjonsstart er 2017. Statoil er operatør for feltet.

Gina Krog var en av de første kvinner som drev med klatring og fotturer til fjells, for fornøyelsens skyld. Gudbrandsdalen og Jotunheimen var en favoritt for henne.

Artikkeltags