Vannstanden stiger fortsatt – tapper Mjøsa maksimalt

Vannet stiger på Skibladnerbrygga - bildet er tatt mandag 14. mai klokken 12.30

Vannet stiger på Skibladnerbrygga - bildet er tatt mandag 14. mai klokken 12.30 Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vannføringen synker mange steder på Østlandet, men i Mjøsa og Øyeren fortsetter vannet å stige mandag kveld. Flomtoppen ble nådd i Glomma ved Rånåsfoss natt til mandag.

DEL

Lukene ved Svanfoss, som regulerer vann ut av Mjøsa, står åpne nå og har etter pålegg fra NVE stått helt åpne i hele vår slik at Mjøsa har blitt maksimalt tappet ned.

Neste oppdatering fra NVE kommer klokken 22

I tillegg ga NVE sist fredag dispensasjon til å øke tappingen ut av Øyeren med 300 m/s. - Det tette samarbeidet med regulantene bidrar til bedre håndtering av flommen, uttaler direktør i konsesjonsavdelingen, Rune Flatby.

Her finner du alt fra flommen på GD.no: Klikk her

STIGER: Vannstanden i Mjøsa stiger med rundt to centimeter i timen. Dette bildet ble tatt søndag 13. mai. Flommen i Lågen har ført med seg en masse rekved ut i Mjøsa.

STIGER: Vannstanden i Mjøsa stiger med rundt to centimeter i timen. Dette bildet ble tatt søndag 13. mai. Flommen i Lågen har ført med seg en masse rekved ut i Mjøsa. Foto:

Stiger

Erik Holmqvist, vakthavende hydrolog på Flomvarslingen i NVE, opplyser at det i Mjøsa ventes en kulminasjonsvannstand som er ca. 10 cm under nivået i 2013 og i Øyeren ca. 10 cm over nivået fra 2013.

- I Glomma ved Rånåsfoss har vannføringen kulminert med drøyt 3150 m/s natt til mandag. Også Tyrifjorden og Randsfjorden stiger vannstanden noe, her ventes vannstander på gult nivå. Ellers på Østlandet avtar vannføringen de fleste steder, sier Holmqvist.

- Det er fortsatt stigende vannstand i Mjøsa og Øyeren. I Mjøsa ventes vannstanden å kulminere i løpet av uka på et nivå som er ca. 50 – 60 cm høyere enn vannstanden mandag formiddag. I Øyeren ventes også fortsatt noe stigende vannstand, her ventes vannstanden å kulminere ca. 10 - 15 cm høyere enn vannstanden mandag formiddag. Vi følger situasjonen tett i samarbeid med regulantene, og vil komme med nye prognoser tirsdag, sier Holmqvist i NVE.Artikkeltags