Gå til sidens hovedinnhold

Opprettholder flomvarslingen sør i Lågen

Artikkelen er over 5 år gammel

- Flomtoppen i Lågen er høyst sannsynlig nådd, sier vakthavende hydrolog Tuomo Saloranta i Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) til GD ved 07.30-tiden onsdag morgen.

Ved målestasjonen ved Losna har stigningen stigningen i vannføringen avtatt de siste timene. Det er grunn til å tro at det gjelder det samme oppover i Lågen. Stigningen i vannføringen er flatet ut og er kanskje allerede på vei ned, sier han.

Lågen har steget 70-80 cm det siste døgnet.

De siste værprognosene hydrologen forholder seg til viser at det meste av regnet som kommer onsdag vil komme sør for Mjøsa, og dermed ikke påvirker vannføringen i stor grad.

Etter at NVE har evaluert de siste tallene og prognosene, er flomvarselsgraden for flere kommuner langs Lågen fortsatt på 3, den høyeste varselsgraden.

Det gjelder Gausdal, Lillehammer, Nord-Fron, Ringebu, Sør-Fron og Øyer.

I sitt varsel skriver NVE at det ventes noe nedbør onsdag nord for Mjøsa, 5-10 mm på 24 timer. Vannføringen i Gudbrandsdalslågen har kulminert og ventes å avta.

På onsdag formiddag viser mange målestasjoner nedgang i vannføring til gult nivå, bortsett fra Losna i nedre Gudbrandsdalslågen, som fortsatt er på oransje nivå.

Grafen under viser vannføringen ved Losna - som ligger på toppen ved siste måling

Les mer:

Lågen stiger stadig

Flom stenger baksidevegen i Kvam

Se vannføringen i Lågen ved Kvam tirsdag ettermiddag:

Lågen finner nye veger langs Baksidevegen, noen kilometer sør for brua over til Kvam tirsdag ettermiddag.

 

Bildeserie

Lågen er høg