Flom truet barnehage

  Flom i Brynsåa 18. mai 2017.

  Artikkelen er over 2 år gammel

  To gravemaskinger kjempet torsdag ettermiddag for å stoppe flommvannet som truet en barnehage. Flere steder i distriktet førte regnet til flomskader.

  DEL

  Tidlig torsdag ettermiddag fikk Mesta telefon om at det så dramatisk ut for bebyggelsen som lå inntil elva Brynsåa i Øyer.  Litt senere hadde elva ødelagt en gangbru og stein og masser var revet med. Elvebredden hadde rast ut flere steder og det så ut til at elva pønsket på nye løp.

  Kåre Nordby som jobber i kommunen var på stedet torsdag ettermiddag og rapporterte til GD at det var voldsomme

  Brynsåa var torsdag kveld på veg ned i vannstand. Bildet er tatt klokken 20.50. Hågåsletta barnehage er det hvite bygget.

  Brynsåa var torsdag kveld på veg ned i vannstand. Bildet er tatt klokken 20.50. Hågåsletta barnehage er det hvite bygget. Foto:

  vannmengder som flommet gjennom elveløpet.

  - Det ble varslet om at flomvannet var i ferd med å bli ødeleggende klokken 14.00 torsdag og kort tid etter var Mesta og anleggsmaskinene på plass for å kjempe mot flommen.

  To gravemaskiner kjempet på spreng utover ettermiddagen med å grave opp elveløpet slik at vannet ikke skulle ta nye veier. Noe av massen ble lagt opp på fylkesvegen 312, Kongsvegen og ble av den grunn sperret. Lastebiler gikk i skytteltrafikk for å få bort elvemassene.

  - Vi var tidlig på plass for å grave ut masse av elva og nå har vannstanden gått ned mye, sier Kåre Odden i Mesta til GD litt etter klokken 21.00 torsdag kveld.

  - Jeg begynte å forberede meg på dette allerede da regnet kom i går. Nå ser det ut til at det går bra med både barnehagen og verkstedet mitt, sier Birger Nordby til GD. Han har verkstedet sitt en vannsprut unna elva.

  Flomskader også i  2011

  Selv om det er omfattende skader langs elvebreddene ser det ut til at husene har sluppet greit unna. I alle fall blir ikke skadene på Hågåsletta barnehage så omfattende som de var i 2011.

  I 2011 var det også en ødeleggende flom på stedet og da flommen den gang var over var det kommet et halvannet meter tykt lag med stein og grus på deler av friområdet til barnehagen Hågåsletta.  

  Regn og høy vannstand i Gausa gjorde at det torsdag samlet seg vatn på jordene ved Jorekstad.

  Regn og høy vannstand i Gausa gjorde at det torsdag samlet seg vatn på jordene ved Jorekstad. Foto:

  Vatn på Jorekstad

  På Jorekstad har det torsdag seget inn en del vatn på jordene rundt fotballbanene. Noe vatn har samlet seg på naturgrasbanen like ved kunstgrasbanen.

  - Foreløpig er det ingen fare for kunstgrasbanen, sier nestleder i Faaberg Fotball, Pål Brenne.

  Etter flommen i 2013 måtte hele kunstgrasdekket skiftes ut på grunn av vannskader.

  Stengt veg i Gausdal

  Torsdag måtte vegen Dal-Stubberud stenges. Det er flere flomstore elver og bekker i Gausdal. Teknisk etat i Gausdal kommune hadde torsdag ettermiddag sitt personale ute.

  Det oppfordres fra kommunens side om at privatpersoner er behjelpelige med å etterse bekkefar og kummer. Det viktig å få fjernet kvister og brask fra bekkeløpene.

  Er det flom der du er? Send oss bilder eller video på tips@gd.no

  Foto tatt på Sjusjøen torsdag klokken 18.00. Vannet har brakt med seg stein og grus ut i vegen og flomvannet graver seg nye veger.

  Foto tatt på Sjusjøen torsdag klokken 18.00. Vannet har brakt med seg stein og grus ut i vegen og flomvannet graver seg nye veger. Foto:

  Også på Sjusjøen rapporteres det om flom som begynner å få ødeleggende kraft.

  Håndtverkeren Tommy Andersson som var på Sjusjøen på jobb torsdag, sier han neppe har sett så stor regn- og smelteflom i vassdragene der, som torsdag.

  - Vegen ved Natrudstilen er i ferd med å bli skadet og at elva Tyria flommer over, fortalte Andersson til GD torsdag ettermiddag.

  Fjellvegen er ødelagt

  Vaktleder Bjørn Dalsveen ved teknisk etat i Ringsaker forteller regn og flom fører til skader flere steder i kommunen.

  Regn og smeltevann renner i strie stømmer langs vegen mellom Sjusjøen og Natrudstilen.

  Regn og smeltevann renner i strie stømmer langs vegen mellom Sjusjøen og Natrudstilen. Foto:

  I løpet av torsdag 18. mai har regn og flom gjort så store skader på Fjellvegen i Åsmarka, at den blir stengt i flere dager.

  - Torsdag ettermiddag har vi to mann ute på arbeid oppe ved Sjusjøen-området. De jobber for å forebygge flomskader ved det gamle renseanlegget i Mesnali, forteller Dalsveen.

  Også på Nordseter er det meldt om utgraving av lokalveger og flomstore bekker som søker nye veier.

  Les også: NVE: - Mye nedbør gir økt snøskredfare i Jotunheimen

   Det flommet vann også på Sjusjøen 18. mai 2017.

   Tips Oss
   Tlf.: 977 21 000 Mail: tips@gd.no MMS/SMS: GDTIPS + mld til 2470

   Artikkeltags