Flomvoll skal redde Fåvang

Det er nå bygd flomvollved E6  i Fåvang og håpet er at bedriftene  i Fåvangområdet skal unngå flomskader.

Det er nå bygd flomvollved E6 i Fåvang og håpet er at bedriftene i Fåvangområdet skal unngå flomskader. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Gudbrandsdalslågen har steget så mye at det natt til søndag ble satt i gang arbeid med å bygge en flomvoll ved E6 på Fåvang. E6 er foreløpig ikke stengt.

DEL

Nivået i Lågen har nå steget så mye at det fra søndag klokka 01.30 ble satt i gang arbeid med bygge flomvoll på E6 ved Fåvang.

GD har snakket med kommunens representant på stedet og en flomvoll er nå ferdigstilt. Den er bygd opp sør for innkjøringen til Fåvang sentrum.

Det begynte å komme vann innenfor E6 og arbeidet med flomvoll ble startet raskt.

Fortvilet situasjon

Vannet holdes foreløpig unna bedriftene på Fåvang. Flomvollen, som er bygd, er ikke så stor som den som ble bygd her i fjor. Men situasjonen følges nøye og mer skal bygges hvis det blir behov.

Ordfører i Ringebu, Erik Odlo, sier til GD at det ser ut til at situasjonen har stabilisert, seg, men at kommunen følger situasjonen utover dagen.

- Vi har beredskapen klar, men vi står forholdsvis maktesløse i forhold til å drive skadebegrensning. Dette er fortvilet for alle som er rammet, sier ordføreren.

Stor landbruksarealer står under vann både i Ringebu og Fåvang.

- Flere tusen dekar står under vann. Det er store skader og en god del våronn må gjøres opp att. Det blir begrensninger i avlingene, sier Odlo.

Vanskelig å få sikre prognoser

Odlo sier at det er en stor utfordring at det er vanskelig å få sikre prognoser om utviklingen.

- Vi måler fortsatt vannstanden med pinner for åfølge utviklingen. Vi burde kommet lengre i 2014, mener han.

Trafikk som normalt foreløpig

Trafikken på E6 går tilnærmet som normalt mens denne tilretteleggingen foregår.

Mesta dirigerer trafikken forbi stedet. Ringebu kommune har ansatte på stedet og har hatt det gjennom hele natten.

Lettet

- Vi følger situasjonen tett og har mannskaper ute som sjekker forholdene ved Fåvang. I følge prognosen skulle vannstanden kulminere lørdag ettermiddag, sa Anita Moshagen i Statens Vegvesen i Oppland lørdag ettermiddag

Hun var da lettet over at det har gått bra så langt.

- Vi har en klaring på 15 centimeter til vegbanen. Dersom det blir nødvendig, er vi i beredskap for å føre trafikken over på gamlevegen gjennom Fåvang sentrum, sa hun.

Også NSB fulgte utviklingen nøye. I likhet med E6 er vannet faretruende nærme jernbanelinjen ved Fåvang og Ringebu.

- Er situasjonen under kontroll?

- Ja. vi har ikke fått annen beskjed. Det er ingen stengninger. Vi overvåker situasjonen og har folk ute for å følge vannstanden, men holder foreløpig beredskapen på laveste nivå, sa pressevakt Ragnhild Aagesen.

Ved Losna passerte vannstanden 1.900 m3/s lørdag. Det er over nivået for femårsflom, men ennå er det langt igjen til de store skadeflommene i 2013 og i 2011. I fjor kulminerte vannstanden på 2.368, i 2011 på 2.441. Til sammenligning nådde storflommen i 1995 2.494 kubikkmeter i sekundet.

Artikkeltags