Gå til sidens hovedinnhold

- Flyktninger er ikke ekstrautgift

Artikkelen er over 10 år gammel

Lillehammer mottar nær 25 millioner kroner i året for å bosette flyktninger.

LILLEHAMMER:Denne uken kom det fram at regjeringen vil ha mulighet til å pålegge kommunene til å bosette flyktninger.

Ikke øremerket

Lillehammer kommune mottar allerede nær 25 millioner kroner hvert år via integreringstilskudd fra staten. Tilskuddet er ment å dekke alle utgifter i den første fasen flyktningen bor her.

Kommunen får 574.000 kroner for hver flyktning eller familiegjenforent person de bosetter.

Tilskuddet er ikke øremerket. Så mens enkelte kommuner i Norge går med store overskudd, bruker Lillehammer kommune 93 prosent av tilskuddet på målgruppen, viser tall fra beregningsutvalget.

Ekstra krevende

Og til tross for at det i Lillehammer er ekstra utfordrende å bosette flyktninger, lykkes kommunen i å oppnå målene regjeringen har satt seg, ifølge leder i Flytningeavdelingen, Jon Erik Rønning.

- Regjeringen har som mål at 65 prosent skal ut i jobb eller utdanning, sier han.

- Lillehammer har mye statlig virksomhet og få ufaglærte arbeidsplasser. Derfor er det ekstra krevende å få flyktninger ut i jobb her. Der er mer utfordrende å bosette her sammenlignet med i enkelte andre kommuner. Denne situasjonen betyr at vi må legge mer innsats i å få dem ut i arbeid.

Etter hvert tjener samfunnet også penger på invandrerne.

- Flyktninger vi bosetter blir i hovedsak skattebetalere, og utgjør ingen ekstrautgift for kommunen vår. Det kan bli et regnestykke som går i pluss; vi ser at mange kommer ut i arbeid eller utdanning etter introduksjonsprogrammet, som varer i to år, forklarer Rønning.

Ventelønn

Hver flyktning som har opphold får tilbud om å være med i programmet. Det er lønnet i form av en introduksjonsstønad som utgjør 12.500 kroner i måneden.

Lønnen starter ved ankomst, først i form av ventelønn, deretter som lønn for å være med i introduksjonsprogrammet, som er arbeidslivstilpasset. Møter en ikke opp, blir en trukket i lønn hvis en er borte uten sykmelding. Alle betaler skatt av denne lønnen.

For å forsøke å få flere i jobb, samarbeider kommunen med Helsehuset Lillehammer.

- Her er det lagt opp til et utdanningsløp for personer som er utdannet helsearbeidere i sine hjemland, men som ikke har papirer på dette. Kommunen trenger vikarer og de trenger jobb. Vi har gjort tilsvarende opp mot hotellbransjen, hvor vi har hatt servicekurs, sier Rønning.