Vekslingstrøbbel for flyktningene

Det er ikke snakk om å veksle inn utenlandsk valuta i bankene, verken i kassa eller i minibankene, lokalt.

Det er ikke snakk om å veksle inn utenlandsk valuta i bankene, verken i kassa eller i minibankene, lokalt. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Veksling av valuta i de lokale bankene er ikke mulig. Det skaper utfordringer for de flyktningene som kommer til byen og til Gudbrandsdalen.

DEL

Valutaveksling, og kontantbehandling generelt, i de lokale bankene, er et forbigått kapittel.

– Det er vel et par år siden sist vi hadde den muligheten i våre banker. Da tok vi vekk resten av kassafunksjonen vår. Våre egne kunder kan imidlertid bruke innskuddsautomater til denne typen tjeneste, forteller banksjef i Nordea på Lillehammer, Hans Høstmælingen.

Flyktninger som kommer til vårt distrikt har minimale muligheter for å veksle inn sin egen valuta i norske kroner, om de skulle ha med seg kontantbeløp ved ankomst.

– Det er klart at det er utfordrende å finne ut av hvordan man kan løse det, forteller daglig leder på Hornsjø, Jan Bjørke, til GD.

Må reise utenbys

På Hornsjø er det over 100 flyktninger som bor. Flere av disse har, ifølge Bjørke, hatt kontantbeløp som de ønsker vekslet. Det har ført til at mottaket har måttet finne spesielle løsninger.

– De fleste løsningene har de funnet selv, gjennom bruk av internett og andre informasjonskanaler. Vi har blant annet vært med til Brumunddal for å veksle beløp på opp til 1.500 euro for flyktningene, sier Bjørke.

Endringer ikke vurdert

De lokale banksjefene har ikke oppfattet problemet som stort. Derfor er de heller ikke med på tanken om å eventuelt gjøre endringer i kassesystemet, slik at det kan bli mulig med permanente vekslingsmuligheter på Lillehammer og i dalen.

– Det tviler jeg sterkt på. Det er ikke noe vi vil holde på med. Nordmenn disponerer for det meste kort, og bruker det, sier Høstmælingen, som får støtte av banksjef i DNB på Lillehammer, Knut Gundersen.

– For vår del må kunder ta seg til Gardermoen å veksle der. Eventuelt er det mulig på postkontor, som du finner på Gjøvik. Det er ikke noe tema for oss å gjøre endringer på det. Vi har bygget den typen tjenester helt ned og har ikke systemer for det lenger, sier Gundersen til GD.

GD har ikke lyktes i å få kontakt med Sparebank 1 Gudbrandsdal.

Artikkeltags