Hver niende akuttplass ligger i Gudbrandsdalen

Artikkelen er over 5 år gammel

1.014 av de 8.810 akutte mottaksplassene for flyktninger i Norge ligger i Gudbrandsdalen. Hver tredje mottaksplass ligger Hedmark og Oppland.

DEL

LILLEHAMMER: Etter at Gålå Høgfjellshotell og Sølvskottberget inngikk avtaler med UDI om henholdsvis 100 og 180 akuttplasser for asylsøkere i forrige uke, ligger sju av ti akuttmottak, og 1.014 av de 1.534 plassene i Oppland i Gudbrandsdalen.

Fylkesmannen i Oppland har gått ut til kommunene og bedt dem kartlegge hvilke steder som kan være mulige lokaler for innkvartering av flyktninger. Totalt dreier det seg om 27 forskjellige steder i Gudbrandsdalen, hvorav noen allerede er tatt i bruk, enkelte blir vurdert som uegnet, mens andre kan tas i bruk umiddelbart, skulle det være behov for det.

Flere kommuner har meldt inn at de ikke har egnede lokaler for akutt innkvartering av asylsøkere. Dette gjelder blant annet Gausdal og Lesja. Dovre rapporterer at «asylmottaket på Dombås støvsuger det som er», men at kommunen avventer en eventuell søknad om bruksendring for Dovreskogen Gjestegård.

I Sel er det meldt inn sju bolighus som mulig innkvartering for flyktninger, blant annet presteboligen.

35 plasser i presteboliger

Opplysningsvesenets Fond (OVF), som forvalter Kirkens eiendommer, har stilt omtrent 60 tidligere presteboliger til disposisjon for innkvartering av flyktninger. Fire av disse er her i distriktet: I Skjåk, Vestre Gausdal og Vågå kan ubrukte presteboliger ta imot to familier, eller opptil ti personer hver, og presteboligen i Moelv én familie på opptil fem personer.

– Flyktningkonsulentene i de forskjellige kommunene har veldig mange baller i luften akkurat nå, så vi har ikke fått mange svar foreløpig, sier leder for eiendomsavdelingen i OVF, Bernt Aas.

Fullt hos flere - venter på Gålå

Thomas Kiønig i Camp Lillehammer, som har 105 akuttplasser, forteller at de nesten har fullt belegg.

– Dessuten venter vi at det kommer flere i løpet av uka.

På Hornsjø er alle rom og senger fulle, får GD opplyst, mens Gålå Høgfjellshotell, som inngikk avtalen forrige mandag, opplyser at de ikke har mottatt noen flyktninger ennå, men at lokalene står klare.

Ved Sølvskottberget i Øyer begynner ikke avtalen om innkvartering av asylsøkere å løpe før 15. november.

Artikkeltags