Nissegården ønsker flyktninger velkommen

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm har vært i samtale med ekteparet Grethe og Kjell Madsen som driver opplevelsesparken Nissegården i Lom.

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm har vært i samtale med ekteparet Grethe og Kjell Madsen som driver opplevelsesparken Nissegården i Lom.

Artikkelen er over 3 år gammel

I et møte med likestillings- og diskrimineringsombudet kommer Nissegården-eierne med en uttalelse som gleder ombudet. - Denne saken har fått en god utgang. Nissegården har åpnet sine porter, sier ombud Hanne Bjurstrøm til GD.Nå legger hun saken vekk.

DEL

Eierne av Nissegården i Lom var onsdag til samtale med Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm. Noe hun varslet at hun ønsket etter at GD brakte saken om at Nissegården i sommer ikke ønsket en gruppe flyktninger velkommen.

Les også: Diskrimineringsombudet ber Nissegården om forklaring 

Grethe og Kjell Madsen som eier og driver Nissegården har i en fersk uttalelse understreket at flyktninger er velkommen til Nissegården. Det er Bjurstrøm glad for.

- Grethe og Kjell Madsen har i møte med meg gjort det tydelig at de aldri har ment at flyktninger ikke er velkommen på Nissegården. Dette understreker de også i en egen uttalelse, sier Bjurstrøm.

Likestillings- og diskrimineringsombudet tok opp saken på eget initiativ i sommer, og ba om en redegjørelse fra Nissegården etter at flyktningtjenesten i Skjåk ble avvist av Nissegården da de undersøkte muligheten for et gruppebesøk der.

- Hvorfor tok du saken opp?

- Saken fikk nasjonal oppmerksomhet, også fra flyktningetjenester andre steder i landet. Det bekymret oss. Jeg har for øvrig aldri hatt en tilsvarende sak mens jeg har vært ombud, sier Burstrøm.

Les bakgrunnen for saken: Vil ikke ha flyktninger på besøk

Hun fortsetter:

- I denne saken har det også kommet uttalelser fra Nissegården som jeg som ombud ønsket å få utdypet. Jeg mener jeg nå har fått saken godt belyst etter å ha møtt Nissegården og flyktningtjenesten i Skjåk, og i sin uttalelse sier også eierne av Nissegården at de ønsker å samarbeide med flyktningtjenesten i fremtiden. Dette sender et viktig signal  ut, og jeg er meget fornøyd, sier Bjurstrøm til GD.

Eierne av Nissegården, Grethe og Kjell Madsen, ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i pressemeldingen.

Slik er uttalelsen fra Nissegården-eierne, datert 14.09:

Som eiere og drivere av Nissegården understreker vi at Nissegården alltid har vært, og er, åpen for flyktninger og samarbeid med kommunale flyktningtjenester og andre som arbeider med og for flyktninger og innvandrere.

Et inntrykk av at det motsatte er tilfelle, er feil. Henvendelsen fra flyktningtjenesten i Skjåk kom i forbindelse med vår høysesong i fellesferien, på et tidspunkt hvor vi aldri tar imot grupper som ikke også bor i hyttene våre.

Det har vi ikke kapasitet til, verken personalmessig eller utstyrsmessig. Likevel vil vi understreke nå at vi gjerne går i dialog med flyktningtjenesten, om å ta imot besøk også i høysesongen av mindre grupper om kapasiteten vår gjør dette mulig. Det har aldri vært vår intensjon eller vårt syn at flyktninger ikke er velkommen til Nissegården, og vi håper at vi sammen med flyktningtjenesten kan finne løsninger for aktiviteter og arrangementer fremover.

Grethe og Kjell Madsen Eiere av Nissegården

Sier nei: Eierne av Nissegården Hytter og Aktiviterer sa nei til besøk av flyktninger fra Lom og Skjåk. – Det er lov å ha egne holdninger, uttalte Grethe Madsen i juli, som sammen med Kjell Madsen driver stedet.

Sier nei: Eierne av Nissegården Hytter og Aktiviterer sa nei til besøk av flyktninger fra Lom og Skjåk. – Det er lov å ha egne holdninger, uttalte Grethe Madsen i juli, som sammen med Kjell Madsen driver stedet. Foto:

- En av årsakene til at jeg tok saken var også at jeg også fikk henvendelser fra andre lokale flyktningtjenester som ble bekymret for at det skulle bli vanskeligere å tilrettelegge for aktiviteter for flyktninger. Nå mener jeg Nissegården sender et riktig signal også til disse. Nissegården sier i sin uttalelse at de er åpen for samarbeid med kommunale flyktningtjenester og andre som arbeider med eller for flyktninger, fortsetter Bjurstrøm.

Både i sin uttalelse nå, og i sine redegjørelser til Likestillings- og diskrimineringsombudet har Nissegården lagt vekt på at de ikke har plass i høysesongen til å ta imot grupper som ikke bor på Nissegårdens hytter, opplyser likestillingsombudet i en pressemelding.

- Nissegården har sagt til meg at de kunne vært tydelig på at de ikke tok imot grupper som ikke bor i hyttene deres i fellesferien, fordi de ikke har kapasitet til det. Nå sier Nissegården også at de vil gjøre sitt ytterste for å ta imot gjester i regi av flyktningtjenesten også i høysesongen, sier Bjurstrøm.

Likestillings- og diskrimineringsombudet avslutter nå arbeidet med denne saken.

- Jeg kommer til å følge med på det ønskede samarbeidet fra Nissegården, og håper at også flyktningtjenesten finner mulighet til å benytte seg av Nissegården etter dette, sier Bjurstrøm.

Nissegården-saken

27. juli bragte GD saken om at eierne ved Nissegården Hytter og Aktiviteter i Lom hadde sagt nei til flyktningetjenestens henvendelse.

Flyktningetjenesten spurte om 50 bosatte flyktninger i Lom og Skjåk kunne komme på dagsbesøk. De skulle betale for seg.

Svaret fra Nissegården inneholdt formuleringen "Hadde kommunen spandert på sine egne hadde saken vært en helt annen".

Saken skapte sterke reaksjoner. På GD.no og på GDs Facebook-side kom det kommentarer både for og imot Nissegårdens standpunkt i saken.

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm fikk flere meldinger om saken, og varslet at hun ønsket å møte Nissegården-eierne for å få dem til å redegjøre for flere forhold i saken.

Møtet fant sted onsdag 14. september, og i etterkant kommer Nissegården-eierne med en uttalelse som Bjurstrøm er glad for. Hun legger nå saken vekk.

Artikkeltags