Over 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik

Av

Torsdag kveld går meklingen for pilotene i SAS inn i sine siste timer. Inntil 60.000 passasjerer kan bli direkte rammet om partene ikke kommer til enighet.

DEL

SAS har innstilt 205 avganger fredag som et tiltak i forkant av en mulig streik blant pilotene. Klokken 21 var det «betydelig avstand» mellom partene.

– Vi står i en situasjon hvor mange reisende er ekstra spent, og vi har gått offensivt til verks. 205 avganger er innstilt, opplyser kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

Dette omfatter mange av selskapets avganger fra morgenen og fram til klokka 12. Avgangene forblir innstilt selv om det skulle bli enighet mellom partene.

Hos Riksmekleren

Partene, Parat og NHO Luftfart, er samlet hos Riksmekleren i Oslo. Meklingsfristen er ved midnatt natt til fredag.

– Det er betydelig avstand mellom partene. Men vi får bruke tiden fram mot midnatt godt, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NRK ved 21-tiden torsdag.

Da var det ikke presentert noe forslag til løsning.

– Det er partenes ansvar å finne en løsning. For at vi skal presentere et forslag, må vi mene at det er utsikter til en løsning som vi tror partene kan godta. Men det er altfor tidlig til at det er aktuelt for oss å gjøre noe slikt, sa riksmekleren.

Nei i Sverige

Pilotene er samlet under paraplyen SAS Pilot Group. Gruppen omfattes av fagforeningene i Sverige og Danmark samt to fagforeninger i Norge, som er LO-foreningen Norsk Flygerforbund og pilotene som er organisert via Parat.

De svenske SAS-pilotene har sagt nei til et tilbud som ble lagt fram torsdag kveld. Ifølge Arbetsmarknadsnytt var hovedelementene i forslaget en lønnsøkning på 2,3 prosent og bedre mulighet for flere piloter til å jobbe i et oppsett med mer forutsigbarhet.

Kravet fra pilotene er en lønnsøkning på 13 prosent.

Forholdsregler

På sine nettsider opplyste SAS torsdag kveld at selskapet tar forholdsregler for å «minimere konsekvensene for reisende og ansatte».

«Det betyr at et antall flyavganger vil bli kansellert 26. april inntil 12.00 for å unngå at reisende og crew ikke kommer seg hjem igjen», heter det.

– Vi ønsker å gi passasjerene en forutsigbarhet, og vi ønsker å unngå kaos ved en eventuell streik, sier Knut Morten Johansen i SAS.

Det er særlig avganger til reisemål med mange resterende avganger fredag som er kansellert.

Mange reiste torsdag

Kommunikasjonssjefen opplyser at mange passasjerer har benyttet seg av SAS' tilbud om å booke om billetter, en mulighet som også ble gitt til passasjerer uten dette inkludert i billetten. En del har også valgt å reise med avganger torsdag, ifølge kommunikasjonssjefen.

Bare fra Oslo lufthavn er 44 SAS-avganger innstilt mellom 6 og 12 fredag. Kun sju avganger er oppført med normal avgang.


Artikkeltags