OSLO: Forbrukerrådet etterlyser klarere regler for takstmenn og krav om fullstendig uavhengighet i forhold til meglere.

LES OGSÅ: – Stor forskjell på takstsum

– Eiendomsmeglerforetakene i Eiendom Norge lovet dette i en avtale fra 2013, som de senere har gått fra. Klare roller, tydelig ansvar og høy kompetanse er viktig for forbrukerne i slike saker, understreker Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet, og innrømmer at takstmenns uavhengighet også har relevans for eierskifteselskapene.

LES OGSÅ: – Vi ønsker strengere regler

LES OGSÅ: – Cirka to prosent ender i konflikt

Slik praksis er i dag, sender eierskifteselskapene egne takstmenn for å ettergå taksten klagende boligkjøperes takstmenn har kommet fram til. Taksten disse kommer fram til er ofte betydelig lavere.

Forbrukerrådet har notert seg en artikkel i Kapital i april der en boligkjøpers advokat, Glenn Ulrik Halvorsen, betegner takstene til eierskifteselskapenes takstmenn som «rene bestillingsverk». Videre skriver Kapital at eierskifteselskapene tildeler disse takstmennene et titall oppdrag årlig, at de ofte ikke er sertifiserte, og at de dermed slipper å følge takstorganisasjonenes etiske regelverk. Ifølge bladet kommer disse takstmennene ofte fram til betydelig lavere skadesummer enn boligkjøpers uavhengige takstmann.

LES OGSÅ: – Taper vi, går vi konkurs

LES OGSÅ: – Kjemper mot «pitbull»-advokater

– Ikke la eierskifteselskapenes takstmenn få komme på befaring, er advokat Halvorsens råd til folk som klager på boligkjøp, og mener det er boligkjøper som bør rekvirere ny uavhengig takstmann dersom eierskifteselskapet mener det ikke holder med boligkjøpers takstmann.

LES OGSÅ: – Davids kamp mot Goliat

LES OGSÅ: Slik klager du på boligkjøp

LES OGSÅ: Aksjon mot boligsvindel