Kunstneren Ådne Løvstad har laget forslaget til det nye flagget. Han mener at tiden er inne for en forandring. Selv om han også føler seg knyttet til det norske flagget.

– Jeg har et kjærlighetsforhold til flagget. Et forhold som nå må ta slutt, fordi vi ikke passer sammen lenger, sier han.

Fra kors til kryss

Flaggene er del av en utstilling på Oppland Kunstsenter. Det var den demokratiske grunnideen om frihet, likhet og brorskap som var inspirasjonen. Korset er byttet ut med et kryss, et symbol som samles innover, samtidig som det spres utover.

– Det er en symbolikk som er viktigere enn korset. Korset er for dominerende. Kirken har alltid kjempet for sine symboler, og sloss mot sitt folk for å bevare ting sånn som de alltid har vært. Men verden er annerledes i dag, sier Løvstad til GD.

For alle

Det er et flagg alle, uansett religion, kan stille seg bak og føle en tilknytning til. For Løvstad tror at folk som tilhører andre religioner kan ha vanskelig med å føle en like sterk tilknytning til det norske flagget på grunn av korset.

Han vil heller ha et symbol som er religionsfritt, men som et symbol som samler folk.

Provoserende

Men Løvstad skjønner at noen kan bli provoserte.

– I anledning Grunnlovsjubileet synes jeg det er viktig å skape debatt om dette temaet. Flagget er noe mange identifiserer seg sterkt med, og da er det klart det blir reaksjoner. Flagget vi har nå ble vedtatt i 1821, da vi den eneste tillatte religionen var kristendommen, mens i dag har vi ikke engang statskirke. Løvstad mener at det er på tide å ta denne debatten om flagget.

Rødt, hvitt og grønt

– Grønt er frihetens farge, som blått. Men grønt symboliserer livets tre, naturen og også miljøbevissthet. Temaer som er veldig aktuelle i dag, sier han.

Løvstad forklarer at han mener det er viktig å beholde trikoloren, men at grønt har mer relevant symbolikk enn blått, som vi har nå. Han legger til at grønt også var en farge som ble mye brukt mens vi kjempet for uavhengighet fra danskene i 1814.

Ser ikke behovet

Biskop Solveig Fiske ser ikke behovet for å bytte ut flagget.

– Vi kan ikke se bort fra landets historie og verdigrunnlag. Innvandrere ønsker heller ikke et religionsfritt samfunn, men et åpent samfunn med religionsfrihet, sier Solveig Fiske til NRK.

Hva mener du i flaggdebatten? Delta i debatten og si din mening på GDs Facebook-side!