Inviterer strømkunder til pilotprosjekt på solcellestrøm

Bildet viser solcellepanel på taket av en blokk i Tyskland. Landet er verdens største produsent av solenergi. Nå kan også bli satsing på solenergi i stor skala i Gudbrandsdalen.

Bildet viser solcellepanel på taket av en blokk i Tyskland. Landet er verdens største produsent av solenergi. Nå kan også bli satsing på solenergi i stor skala i Gudbrandsdalen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Eidsiva Marked og Gudbrandsdal Energi starter et prosjekt for å finne ut om de kan bringe solceller til Innlandet – i stor skala. 300 meldte sin interesse samme dag.

DEL

LILLEHAMMER: Tirsdag 21. februar sendte de ut invitasjon til både privatpersoner og bedrifter i Hedmark og Oppland om å bli med i et prosjekt der kunder kan få nøkkelferdige solcellepanel på taket.

Søknadsfristen er 5. mars. De ønsker å få på plass deltakerne i løpet av mars, og vil installerer nøkkelferdige anlegg til de 30 som blir valgt ut til å delta i prosjektet.

– Bare én dag etter utsendt invitasjon har 300 solentusiaster meldt seg på og per mandag 27. februar er tallet 550, sier en fornøyd Lars Eivind Håve, produktsjef for energirelaterte tjenester i Eidsiva Marked.

Gudbrandsdal Energi (Innlandskraft AS) kommer til å sende ut en lignende invitasjon i løpet av mars.

Les også: Vil ha spleiselag for solkraft

- Kan spare 3000 kWh i året

- Utviklingen innen solenergi er i rask vekst, og i Norge ble det installert nærmere 9 MW i fjor, opp fra 2,5 MW året før. Dette er lave størrelser i forhold til vannkraft, men bransjen er i kraftig vekst. Eidsiva Marked vil nå gjøre seg erfaringer med solkraft og interessen for dette i Innlandet, sier Lars Eivind Håve, produktsjef for energirelaterte tjenester i Eidsiva Marked.

Solcellepakken for bolighus vil ha 12 paneler, en produksjon på opptil 3,2 kW og gi rundt 3000 kWh i årsproduksjon. For gårdsbruk og bedrifter vil anleggene være større, avhenge av areal, solforhold og strømforbruket lokalt, og vil prosjekteres sammen med kunden. Prisen for et komplett anlegg for privatkunder vil, etter støtte fra Enova, blir mellom 48-58.000 kroner, avhengig av kommunens krav til snølast.

– Vanlig privatfolk vil spare 3000 kWh årlig. En vanlig privatbolig bruker typisk 20-25.000 kWh i året. Vi mener de planlagte anleggene har en fornuftig størrelse, siden det lønner seg å bruke mest mulig av strømmen du produserer selv. Det du ikke bruker kan du selge på strømnettet. Denne anleggsstørrelsen gir mest solstrøm per krone, sier Håve til GD, og legger til:

- I tillegg slipper du å betale strøm og alle offentlige avgifter til staten, nettleie for egen strøm, moms og elsertifikatavgift. Da sparer du fort 80–90 øre kWh.

Sol og kjølig vær gir bra forhold

- Ligger forholdene til rette for solceller i Oppland og Hedmark? Er det nok sol her?

- Det er faktisk bra med sol i Innlandet. Vi ligger på nivå med Nord-Tyskland. Det er ganske kjølig her og solcellene produserer bedre jo kaldere det er. Til sammenligning er det mer skyer på Vestlandet og i Trondheim, forklarer Håve.

- Hvor lang tid vil man bruke på å tjene inn igjen investeringen?

- Det avhenger av strømprisen. Den er vanskelig å forutsi. Men solcelleanlegget kommer med en garanti på 25 år og vil produsere i 30–40 år. Bruker du mye av strømmen selv tar det fort 16–20 år å tjene inn igjen anlegget, men det avhenger av hvordan du regner på det. I miljøregnskapet er anlegget spart inn igjen i løpet av ett år, forteller Håve, og legger til at dersom solcellepaneler var veldig lønnsomt, hadde det vært mye mer av det i Norge.

- I dag skal du ikke anskaffe solcellepaneler for å tjene penger, men fordi du har lyst å produsere din egen strøm, strøm til elbilen din, eller har interesse for miljø eller teknologi. Mye kan skje framover innen batteriteknologi, smarte styringsenheter i heimen og med elbiler.

Rulles ut fra mai til august

- Hvem vil dere ha med i pilotprosjektet?

- Vi vil ha med ulike steder i Oppland og Hedmark og se at det er fornuftig i forhold til logistikk, bygning, taktype – og beliggenhet. Det er fint om andre kan se anlegget, slik at det skaper interesse og entusiasme. Og så vil vi vite hvorfor folk vil være med, forteller Håve.

Anleggene rulles ut fra mai, og skal være ferdig installert til 1. august. Fordelen med solkraft er at anlegg til privatpersoner fint kan installeres og tas i bruk i løpet av bare én dag.

- Vi oppfordrer alle som er interessert om å søke, slik at vi ser hvor mange som faktisk er interessert. Det er folk som bestemmer om dette er interessant i Innlandet. Søknaden er ikke forpliktende.

Artikkeltags