Regjeringens krigshovedkvarter er avslørt - det samme er «hemmelig» anlegg på Brøttum

Område der det ikke er lov til å fly med drone.

Område der det ikke er lov til å fly med drone. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

- Slurvete norske myndigheter har avslørt sensitiv informasjon om regjeringens gjemmested, sier forsvarsanalytiker. I likhet med et sensitivt anlegg på Brøttum, er det avslørt på offentlig kart.

DEL

Forsvarsanalytiker og tidligere major John Berg sier i et intervju med Aftenposten mandag at den norske regjeringen må skaffe seg et nytt krigshovedkvarter.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet fikk mye kritikk etter at de i høst på sitt nettsted la ut et «dronekart» som viste militære anlegg og installasjoner. Formålet med publiseringen var å fortelle hvor det ikke var lov å fly med droner.

I alt 229 forsvarsinstallasjoner ble omtalt med nøyaktige kartposisjoner.

Forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen uttalte til nettavisen Aldrimer.no at «for dem som vil oss vondt er dette et utrolig godt planleggingsverktøy.»

Blant anleggene som er avslørt er regjeringens hemmelige krigshovedkvarter som ligger i Hole kommune i Buskerud.

Kjente - og ukjente

På kartet finner du også kjente militære anlegg i Oppland, som Jørstadmoen og kommunikasjonsantennen på toppen av Snøhetta.

Kjent for de færreste er imidlertid det «hemmelige» anlegget som ligger rett sør for campingplassen Samuelstuen – mellom Brøttum og Moelv. Trolig er det snakk om fjellanlegg knyttet til jernbanen.

Henla anmeldelse

Organisasjonen «Folkeaksjonen Styrk Heimevernet» anmeldt i høst Nasjonal sikkerhetsmyndighets offentliggjøring av kartbasen. Denne anmeldelsen ble henlagt av riksadvokaten. Det ble henvist til at bakgrunnen for kartbasen var en utarbeidet forskrift fra Forsvarsdepartementet som skulle regulere bruken av droner og luftbårne sensorsystemer.

Dette er ikke første gang norske myndigheter offentliggjør sensitiv informasjon. Aftenposten skriver mandag om da Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i 2010 offentliggjorde sensitiv informasjon om anlegget. Telefonnummer og adresse lå i telefonkatalogen, og i Riksarkivet lå det tre esker med blant annet plantegninger, fakturaer og tekniske beskrivelser.

Artikkeltags