Derfor ser du mye militært personell i Lillehammer og Dombås denne uka

Nato og Forsvaret skal denne uka rekognosere i områdene som blir berørt av høstens store Nato-øvelse. (Illustrasjonsfoto - bildet er tatt i en annen sammenheng på Lillehammer.)

Nato og Forsvaret skal denne uka rekognosere i områdene som blir berørt av høstens store Nato-øvelse. (Illustrasjonsfoto - bildet er tatt i en annen sammenheng på Lillehammer.) Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er befaring før den store Nato-øvelsen til høsten.

DEL

I forbindelse med storøvelsen Trident Juncture til høsten vil flere hundre personer fra Nato og Forsvaret besøke en rekke nærområder til øvelsen i perioden 18. til 22. juni.

450 utenlandske offiserer fra Nato og 150 militære og sivile fra Norge vil bli øvingsområdene, og uniformert personell blir synlig flere steder i Norge, spesielt i Midt- og Sørøst-Norge.

– Forsvaret og NATO har som mål å unngå skader på personell og begrense skader på eiendom og veier. I tillegg ønsker vi å minimere forstyrrelser på publikum og lokalbefolkning. Derfor er det viktige med grundige forberedelser som denne rekognoseringen i uke 25, opplyser Forsvaret i en pressemelding.

Lillehammer og Dombås er blant stedene som kan få besøk av Nato-personell.

E6 mellom Levanger og Fredrikstad, E136 fra Åndalsnes til Dombås, og fv 29 fra Hjerkinn til Atna er blant vegaksene som vil bli rekognosert.

Norge er vertsnasjon for Nato-øvelsen som finner sted 25. oktober til 7. november. Det blir den største i Norge på mange tiår. Landstyrkenes aktivitet vil hovedsakelig finne sted i fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Hedmark og Oppland. En stor del av materiellet vil fraktes fra Østfold til Akershus, Oppland og Hedmark.

Fakta om Nato-øvelsen Trident Juncture

  • I oktober og november 2018 vil Norge være vertsnasjon for NATO-øvelsen Trident Juncture, en av alliansens største øvelser.
  • NATO-øvelsen Trident Juncture 2018 vil foregå i Norge med tilstøtende luft- og havområder. I tillegg vil en mindre del av øvelsen foregå i Sverige, Finland og Island. Det vil også bli noe aktivitet i Østersjøen.
  • Rundt 40 000 soldater, ca. 130 fly og ca. 60 fartøyer vil delta på øvelsen.
  • Det er fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Hedmark som i størst grad blir berørt.
  • Den militære aktiviteten vil være synlig fra midten av august til midten av desember i forbindelse med frakting av materiell og personell. Størstedelen av øvelsen foregår i perioden 25. oktober til 07. november. Men, det blir mye transport av personell og materiell både før og etter øvelsen.
  • Trident Juncture er en såkalt «High Visibility Excercise», som NATO har hatt som ambisjon å gjennomføre hvert tredje år. Forrige øvelse ble gjennomført i 2015 med hovedvekten i Portugal, Spania og Italia.
  • Øvelsen er en av NATOs største øvelser.


Artikkeltags