Lillehamring leder norske soldater i Irak: Stoppet IS-angrep i siste liten

KJEMPER MOT IS: Oberstløytnant Terje Bruøygard leder det norske bidraget i Irak.

KJEMPER MOT IS: Oberstløytnant Terje Bruøygard leder det norske bidraget i Irak. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Oberstløytnant Terje Bruøygard fra Lillehammer og hans tropp stoppet en selvmordsbomber i full fart.

DEL

– Kjøretøyet gikk i lufta 300–400 meter før det hadde truffet en mengde irakiske styrker, forteller oberstløytnant Terje Bruøygard til NRK.

Terje Bruøygard fra Lillehammer er sjef for det norske bidraget i Irak, og en god representant for Forsvaret, ifølge pressetalsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen.

Det var onsdag i forrige uke at dramaet utspant seg i Anbar-provinsen.

– Mens vi sto på en høyde noen kilometer sør for byen så kom det en pansret bil kjørende i full fart mot det området vi og brigadens bakre elementer sto. Det ble oppdaget av norske styrker, og vi startet å bekjempe med de våpnene vi hadde tilgjengelig, sier Bruøygard til NRK.

Gikk i lufta

Da kjøretøyet var 1200 meter unna, begynte de norske soldatene å skyte. Etter 800 meter gikk kjøretøyet i lufta, noen hundre meter fra de irakiske styrkene.

De norske soldatene fra Telemark-bataljonen er i Irak først og fremst for å trene og rådgi de irakiske styrkene i kampen mot IS, men de måtte gripe inn da de så hva som skjedde.

– Det var en veldig god følelse å kunne hjelpe til samtidig som det var dramatisk da det skjedde, sier Bruøygard.

Han sier det er første gang de norske styrkene blir angrepet av et pansret kjøretøy.

Det var kun selvmordsbomberen i bilen som mistet livet i dette angrepet.

Soldater fra Rena

Dette er den første operasjonen norske styrker deltar på i Anbar i Irak. Norske styrker skal ikke skal delta aktivt i stridshandlingene, men er forberedt på å forsvare seg under angrep. I området operasjonen foregikk var det stor fare for hjemmelagde bomber langs veiene.

Det er om lag 60 norske soldater i Irak. Brorparten av disse er fra Telemark bataljon på Rena.

Fakta om den norske styrken i Irak

* Regjeringen besluttet i oktober 2014 å sende inntil 120 soldater til Irak for å bistå landet i kampen mot den ytterliggående islamistgruppa IS.

* Rundt halvparten av de norske soldatene drev trening og opplæring av irakiske styrker i Bagdad, men ble hentet hjem i mars i fjor.

* Den andre halvparten av bidraget trener fortsatt kurdisk milits i Erbil i Nord-Irak. Samtidig bidrar Norge med et kirurgisk team ved et amerikansk militærsykehus samme sted. Mandag ble det klart at styrken videreføres, men flyttes til Anbar-provinsen vest i landet.

* Det norske bidraget i Irak, kommer i tillegg til en spesialstyrke på rundt 60 soldater som i mai i fjor ble kunngjort sendt til Jordan, der de skal gi militær støtte til syriske opprørere som kjemper mot IS.

Kilde: NTB

Artikkeltags