Gå til sidens hovedinnhold

- Fort! Fort! Ut! Ut!

Artikkelen er over 11 år gammel

Les hennes opplevelse av den dramtiske bussulykken på Strynefjellet i natt.

- Går det bra med deg? Går det bra med deg? Fort! Fort! Ut! Ut!

Det var dette 17 år gamle Jarnfrid Folkestad fra Volda våknet til der hun satt i setet sitt midt i bussen, lent inn mot vinduet og sov klokken 04:55.

Det var ropet fra kvinnen som satt ved siden av henne.

Les alt om ulykken her: Dødsulykke i Skjåk

- Det skjedde så fort. Jeg husker såvidt at vi vippet over. At det var knuste vinduer overalt, folk som lå på midtgangen, folk som skriker og flere som krabbet ut av vinduene. Jeg tror mange var redd for brann. Det var blod på setene og mange barn som skrek, sier hun på telefon fra kommunehuset i Skjåk der hun akkurat har blitt sjekket av en lege. Hun fikk et hardt slag mot hodet.

Les også: 39 personer er fraktet hit

- Det gikk bra med meg. Vinduet jeg satt å sov mot ble knust, og det ble en 40 centimeter åpning jeg kunne krype ut igjennom, sier hun.

- Det er jo realistisk at noe slikt kan skje, men hadde aldri trodd det skulle skje meg.

Snakket med bussjåfør

Jarnfrid bor i Oslo og skulle ta bussen hjem til Volda en tur på høstferien. Faren til Jarnfrid var på besøk hos datteren i Oslo og fulgte henne ned til Oslo bussterminal og snakket med bussjåføren.

- Vi så på Dagsrevyen før vi dro ned om alle ulykkene i Nord-Norge på grunn av været, og faren min snakket med bussjåføren når det gjaldt nettopp Strynefjellet, men han sa det var påbudt med vinterdekk etter 1. september, sier hun.

Jarnfrid fikk ringt sine foreldre så fort hun kom segt ut av bussen i natt.

Hjalp hverandre

Jarnfrids søster er lege og hennes mor sykepleier så hun har lært en del om hvordan hun skal opptre i krisesituasjoner.

- Folk hjalp hverandre. De som var kommet ut av bussen passet på så ingen forlot ulykkesstedet. Flere kom ut med kuttskader og blod i ansiktet og på hender. Bussjåføren fikk slått av motoren, og jeg løp inn i bussen igjen og hentet pledd. Det var mange som frøs, sier hun.

Jarnfrid mener det tok omlag en time å få alle ut av bussen og da redningsmannskapene kom til måtte de skjære opp frontruten for å få ut de siste. Det var de bak som fikk den største trøkken og som flere ble slengt ut gjennom vinduet. Selv hadde hun ikke sikkerhetsbelte på, og er glad det gikk så bra som det gjorde.

- Fra nå av kommer jeg alltid til å bruke sikkerhetsbelte i buss, sier hun

Les også: 39 personer er fraktet hit

- Det var 6-8 utenlandske passasjerer i bussen, ingen av passasjerene skal være fra vårt distrikt. De fleste passasjerene var bosatt på vestlandet. 5-6 av passasjerene var barn, sier fungerende lensmann Torstein Frøyse som er operasjonsleder på stedet.

Det var Frøyse, sammen med politiførstebetjent Jonny Gundersen, begge bosatt i Skjåk, som var de første som kom til ulykkesstedet.