Birkebeinerløypa fredag ettermiddag: Elever og ansatte fra behandlingsinstitusjonen for rusmisbrukere i Mesnali og Lillehammer kjører bølgen og heier fram Ida i stigningen opp til Sjusjøen. Til hennes store seier: En etappe i Stafettbirken – bare to og en halv uke etter at hun sist ruset seg i hjembyen.
– Herlig mestringsfølelse
19-åringen kom til Tyrili og Mesnali for bare en uke siden. Der møtte hun en liten Birken-boom. Ni lag var påmeldt.
Ida, som har vært rusmisbruker siden hun var 15, tok utfordringen. Ikke hvilken som helst oppgave; den harde tredjeetappen fra Kvarstad til Sjusjøen, 14 kilometer med lang, tung stigningen opp til Midtfjellet, løypa høyeste punkt. Det ble hennes første skitur på fire år.– Jeg har vondt i hele kroppen, men det gjør ingen ting. Akkurat nå er jeg så glad og stolt over å ha deltatt i Birken. Jeg har en herlig mestringsfølelse, min første store seier på Tyrili, sier Ida og får en god klem av Sverre (38). De to elevene gikk sammen under hele etappen.
Rus på aktiviteter
I heiagjengen sto Mathilde og oppmuntret den nye eleven. 28-åringen vet hva som venter Ida. I 10 måneder har hun vært på Tyrili.
Hun stråler.– Tyrili byr på aktiviteter som vi får følelsen av er verdt å bytte ut med rusen. Det var en av grunnene til at jeg ønsket behandling her. På en måte kan en si at vi nå ruser oss på gode opplevelser, sier Mathilde, som ble rusmisbruker som 14-åring.– Nå er jeg snart gjennom mitt første år som nøktern. Det føles godt, sier hun og snakker om klatringen. Tre-fire ganger i uken klatrer hun i Tyrilis senter i Lillehammer.– Det er blitt favorittaktiviteten min, som jeg garantert vil fortsette med når oppholdet er over om to måneder. Vi er ofte ute i naturen. Jeg har fått testet ut mange forskjellige aktiviteter. Blant annet har jeg kjørt alpint på Sjusjøen nesten hver uke. – Men Birken til neste år...- Nei takk, den er ikke for meg, sier Mathilde.– Men Ida, hun er jeg skikkelig imponert over.
Satset på Birken
Rune Osvold, klatresjefen i Lillehammer, forteller om stor entusiasme de siste ukene.
– Vi håpet på tre-fire lag med en god blanding av elever og ansatte fra Tyrilihaugen, Tyrilitunet og aktiviteten vår i Lillehammer. 28 navn kom på lista. Det ble sju lag. Ikke nok med det: To av elevene ville gå hele FredagsBirken, 54 kilometer fra Rena til Lillehammer, sier Osvold.I vinter har elevene hatt tilbud om organisert trening på ski en gang i uken med Birken-deltakelse som motivasjon. Fem til 10 elever har vært med hver gang, forteller Osvold.– Vi legger vekt på aktiviteter i naturen i nærmiljøet. Det er sunne verdier å ta med seg når de skal videre i livet, sier Osvold.Og som det ble sagt i går: Det er en lang vei å gå fra plata i Oslo til skisporet i Lillehammer.