Det er meldt kraftige vindkast på nyttårsaften flere steder i Sør-Norge. Vind og fyrverkeri er en dårlig kombinasjon, sier meteorologene.

Der hvor vinden tar tak, kan fyrverkeriene gå gale veier. Noen steder blir det vindstille, mens andre steder blir det mye vind, så folk bør vurdere vinden før de sender opp fyrverkeri.

Kraftig vind i sør og øst

– Både Sørlandet og Østlandet må belage seg på kraftige vindkast fra vest. Det vil skape utfordringer om det sendes opp raketter, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød i Meteorologisk institutt til NTB.

– Vind og fyrverkeri er en dårlig kombinasjon, legger Granerød til.

Nyttårsfeiringen i 2017 førte til 63 registrerte uhell ifølge tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB). Totalt ble 36 personer skadd i disse uhellene. 14 av dem som ble skadd under fjorårets nyttårsfeiring hadde skader på fingre eller hender, mens 9 personer fikk skader i hodet eller ansikt.

Nedbør på Vestlandet

Vindforholdene på Vestlandet skaper imidlertid ikke like mye risiko for fyrverkeribruk. Det er meldt om kraftige vindkast også i Rogaland og Hordaland, men da i hovedsak på fjellet. Fra Rogaland til Nordland blir det også perioder med stiv kuling.

Men når rakettene går opp på Vestlandet, vil 50 til 70 millimeter nedbør regne ned på nyttårsfeirende vestlendinger.

– Folk må forberede seg på at det blir vått. Det er ganske mye nedbør, sier Granerød.

Tørt i Nord-Norge

På Sørlandet og Østlandet kommer vinden i hovedsak i selskap med tørt og forholdsvis lite kjølig vær på årets siste dag. I Kristiansand er det ventet 8 varmegrader. Også Trondheim, Bergen og Stavanger vil ha temperaturer på rundt 8 grader.

Nord-Norge ser ut til å komme fra det med det beste nyttårsværet, med forholdsvis lite nedbør og lite vind.

– I Finnmark kan det komme litt snø, men ellers blir det ikke mye nedbør, sier meteorologen.