Lina Fonstad (16) vil stoppe barneekteskap

ENGASJERT FOR ANDRE UNGE: Lina Fonstad håper flere vil melde seg inn i Facebook-gruppen Wedding Busters og bli med og jobbe mot barneekteskap.Begge foto: Karin Doseth

ENGASJERT FOR ANDRE UNGE: Lina Fonstad håper flere vil melde seg inn i Facebook-gruppen Wedding Busters og bli med og jobbe mot barneekteskap.Begge foto: Karin Doseth

Artikkelen er over 1 år gammel

Lina Fonstad fra Follebu er ambassadør for Plans «Jenteaksjon» som nå aksjonerer for å endre norsk lovgivning.

DEL

GAUSDAL: – Barneekteskap er ikke noe stort problem i Norge, men vi kan ikke kreve at andre land skal stoppe dette om vi ikke selv endrer lovverket. Vi må starte med oss selv, sier Lina Fonstad, som går studiespesialisering, første år, ved Gausdal videregående skole.

16-åringen mener at å gifte seg er noe den enkelte skal bestemme helt selv i voksen alder.

– Ungdommen bryr seg

Ifølge norsk lovverk kan nemlig 16- og 17-åringer gifte seg dersom de har samtykke fra foreldre og tillatelse fra Fylkesmannen. Dette vil Plans Jenteaksjon ha slutt på, og de siste ukene har ungdom over hele Norge sendt brev til Fylkesmannen i sitt fylke for å belyse saken.

– Alle land må innføre 18-årsgrense for å inngå ekteskap. Derfor har 9000 ungdommer fra hele landet sendt brev til Fylkesmannen der de spør «Er det virkelig sant at barn kan gifte seg i Norge?». 663 av brevene er sendt av ungdom i Oppland og jeg har samlet inn 90 brev bare fra ungdom i Gausdal. I år vil vi endre norsk lov! forteller hun om stuntet som skal vise at ungdommen bryr seg.

Den unge gausdalsjenta har selv holdt foredrag på videregående skoler for å informere om barneekteskap og problemene rundt det.

Barneekteskap stort problem

– Barneekteskap er ikke nødvendigvis synonymt med tvangsekteskap, men barneekteskap er et stort problem som fører til overgrep, helseproblemer, fattigdom og tap av skolegang for millioner av jenter. FNs bærekraftsmål sier at verden skal få slutt på barneekteskap innen 2030. Norge skal også bidra til dette, forteller Fonstad.

Tall fra Plan viser at ei jente under 18 år blir giftet bort annethvert sekund.

– Det er 40.000 daglig og 15. millioner i året, forteller Fonstad.

Wedding Busters

Aksjonen mot fylkesmennene er over, men det er fortsatt mulig å engasjere seg i saken. Nylig ble Facebook-gruppen «Wedding Busters» startet. I skrivende stund med 1310 medlemmer, for det meste norske, men Fonstad håper på mange flere verden over.

– Meld deg inn i gruppa, snakk om problemet og spre ordet, oppfordrer hun.

PLAN

Plan International er en global bistandsorganisasjon som driver utviklingsarbeid for å gi barn en bedre framtid. Nå krever de 18-års aldersgrense for ekteskap, også i Norge. Les mer på attenpluss.no.

Artikkeltags