GD-redaktør Kristian Skullerud går av etter 22 år: – På tide med foryngelse

Kristian Skullerud, ansvarlig redaktør i GD, blir enleder i bedriften fra 1. juni til nyttår. Da er det slutt.

Kristian Skullerud, ansvarlig redaktør i GD, blir enleder i bedriften fra 1. juni til nyttår. Da er det slutt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kristian Skullerud (62) slutter 1. januar 2020 som ansvarlig redaktør i Gudbrandsdølen Dagningen etter 22 år i stillingen. Fra 1. juni, og fram til han slutter, går han inn i rollen som enleder.

DEL

Styret i Gudbrandsdølen Dagningen har tidligere i år vedtatt å innføre enleder-modell i selskapet. GD har hatt en tradisjonell toledermodell med ansvarlig redaktør og administrerende direktør siden etableringen av GD i 1997.

Det ble kjent på allmøte i GD mandag formiddag.

Tidligere i år ble det kjent at administrerende direktør Vegar Strand sa opp stillingen og fratrer 1. juni.

Styret har nå inngått en avtale med Skullerud om at han går inn i rollen som enleder fram til årsskiftet. De har inngått en økonomisk avtale i form av gavepensjon.

– Etter 22 år er tiden inne for å tre tilbake. Det blir rart å forlate GD. Avisa har vært hele meg i 22 år, helt siden jeg tok initiativ til sammenslåingen av avisene Dagningen og Gudbrandsdølen Lillehammer Tilskuer (GLT) i 1997, sier Skullerud.

Les også: Adm.dir. i GD går av: – GD har ikke lenger behov for to toppledere

Foryngelse

Styreleder Thor Svegården forteller at motivasjonen for utskiftingen er ønsket om en foryngelse i lederrollen.

For avisas framtid er det viktig å nå både yngre kilder og dermed yngre lesere.

– Å nå ut til yngre lesere på en riktig måte er ekstremt viktig i dag, sier Svegården.

Han berømmer Skullerud for innsatsen gjennom mange år.

– Kristian har gjort en kjempejobb. Han har lyktes med mye. 22 år er imponerende i seg selv, og det kan være en god ting å gi seg på topp. Det var et vanskelig valg å si at vi ser etter en ny leder, men vi har hatt en god dialog med Kristian om dette, sier Svegården.

Styret er nå på leting etter en ny enleder til det selvstendige mediehuset Gudbrandsdølen Dagningen. Vedkommende skal ha sterk redaksjonell forankring, men må også ha forståelse for og innsikt i økonomisk styring. Og ikke minst – vedkommende skal være under 50 år.

– Det er klart at de du omgås med, vil speiles i hvilke kilder og nettverk man benytter seg av. Derfor er det viktig for oss at vedkommende bringer en klar foryngelse, sier Svegården.

Kristian Skullerud (t.v) og Thor Svegården, styreleder i Gudbrandsdølen Dagningen AS er enige om at GD trenger en fornyelse for å nå målet om å treffe yngre lesere.

Kristian Skullerud (t.v) og Thor Svegården, styreleder i Gudbrandsdølen Dagningen AS er enige om at GD trenger en fornyelse for å nå målet om å treffe yngre lesere. Foto:

Les også: GD størst i Innlandet: – Dette er fantastiske tall

Attraktivt

Han tror det skal være mulig å rekruttere riktig kandidat til jobben.

– Både GD som bedrift og Lillehammer som by er attraktivt, og det finnes mange flinke mediefolk der ute med den riktige kombinasjonen av faglig tyngde og økonomisk forståelse.

Styret kommer til å bruke et regional rekrutteringsbyrå til jobben.

Ansatte: – Det blir tøft å fylle hans sko

Fungerende klubbleder Kine Søreng Hernes sier at det var en trist, men ikke uventet nyhet at Skullerud går av.

– Dette er vemodig. Kristian har vært og er GD tvers igjennom. Han er en av de gjenlevende gode, gamle med avis i blodet. Han har vært sjefen vår i en evighet, og for mange i Lillehammer og Gudbrandsdalen er navnet Kristian Skullerud ensbetydende med GD. For oss har han vært en god sjef. Ikke alltid like populær hos alle, og det har vært harde kamper, både internt og eksternt. Derfor er det en desto større bragd at han har sittet så lenge i den uriasposten det kan være å være redaktør.

Kine Søreng Hernes er fungerende klubbleder i GD.

Kine Søreng Hernes er fungerende klubbleder i GD. Foto:

Både hun og de andre i redaksjonsklubben er glad for å ha fått jobbe med en legende som Kristian.

– Det blir tøft å fylle hans sko, men det blir ikke umulig. For enlederen som tar over, er det greit å vite at GD langt ifra er noe synkende skip, tross nedgangstider for papiret. Den digitale veksten i GD er et faktum, takket være en redaksjon som har klart å omstille seg, ikke minst på grunn av viktige grep tatt av Kristian, sier hun.

Vemodig

Skullerud lover å gi full gass i tiden fra 1. juni til nyttår. GD står i en tid med mye omstilling for å styrke sin digitale posisjon, og endringer og omstillinger vil skje i høyt takt framover.

– Vi setter alle kluter til, men noen større strategiske avgjørelser kan bli utsatt til en ny leder er på plass, sier han.

Skullerud syntes det var vemodig å komme til avgjørelsen om å gi seg, og han sier han ikke føler seg ferdig med bransjen. Han ser for seg å jobbe med ulike prosjekter i tiden etter avgangen.

– Det har vært vanvittig spennende og givende å være i GD. Det har nærmest vært en kontinuerlig omstillingsprosess siden sammenslåingen og til i dag, og det blir ikke mindre omstillinger framover.

Han har ett god råd til sin arvtaker:

– Hold hodet kaldt! Gjør de rette valgene, og ha en klokkertro på den digitale framtiden, sier han.

Kristian Skullerud begynte i GLT som 18-åring. Senere var han journalist og nyhetsredaktør i Dagningen. Et lite mellomspill i NRK, før han ble ansvarlig redaktør i Samhold på Gjøvik. Deretter var han redaktør i GLT på i overgangen mellom 80- og 90-tallet, før han var i OL-medarbeider i Dagbladet fra 1991–1996. Så kom han inn som enleder i Dagningen i 96/97 og ledet arbeidet med sammenslåingen med GLT, som fant sted august 1997.

Siden har han vært ansvarlig redaktør i GD. Når han slutter i 2020 har han altså hatt jobben i 22 år og fire måneder.

Artikkeltags