Gå til sidens hovedinnhold

Fant gullringen til biskopen

Artikkelen er over 6 år gammel

En bispering fra 1200-tallet er funnet på gardstunet på Nordistugu Hådi på Lesja.

LESJA: Av fem tilsvarende ringfunn i Oppland, er biskopens gullring den eneste av sitt slag, sier arkeolog Anne Engesveen.

- Enestående

– Et enestående funn. Det store spørsmålet er hvordan en gullring som tilhørte biskopen havnet på et gardstun på Lesja.

- Var ringen gravgods? Var det noen som la den igjen under en reise over Lesja? Vi vet ikke, sier Anne Engesveen hos fylkeskonservatoren i Oppland.

Søker med metalldetektor

Ringen er innsendt for nærmere datering. Den har samme motiv som de fem bisperingene som er funnet tidligere i Oppland. Men ingen har samme form som biskopens gullring på Nordistugu Hådi.

Gardbruker Svend Ola Hådi (47) på Ljosnes leverte ringen som hobbyarkeolog Roy Fjerdingby (59), Lesja, fant under metalldetektoren tidligere i vår.

Hådi søkte i 2011 om tillatelse til å flytte huset på Nordistugu til en ny plass et stykke unna E 136, og i påvente av svar fra kommunen, har han engasjert arkeologer for å undersøke både det gamle og nye tunet.

Vegen til Nidaros

– På det meste var det 30 bygninger på garden. I 1999 fant jeg ei steinøks i området, og jeg har mistanke om at vi kan finne mye mer interessant, sier historisk interesserte Svend Ola Hådi.

Funnet av den enestående bisperingen kan tyde på at ferdselsvegen fra Vestlandet til Sunndal og Trøndelag en gang gikk over Lesja i dette området.

- Setter stor pris på

Etter ringfunnet bekrefter arkeolog Anne Engesveen at fylkeskonservatoren vurderer om det skal foretas nærmere undersøkelser med mer omfattende utgravinger på stedet.

– Ingen er pålagt å engasjere arkeologer ved byggearbeid på gardstun. At det ble gjort i dette tilfellet, setter vi svært stor pris på, kommenterer Engesveen.

Bronsepinsett

Av et stort antall gjenstander, er det også funnet et bronsepinsett. Svend Ola Hådi er spent på hva en nærmere undersøkelse av dette vil fortelle.

Han hadde et sterkt ønske om å få beholde steinøksa han fant. Nå har han like stort ønske om at gullringen skal bli oppbevart i de nye utstillingslokalene i Tunstugu på bygdatunet.

Garvruste

Gamle knapper og mynter som er funnet, vil ha ta godt vare på. Under navnet «Gamle Hådi før og nå», går han nøye til verks med å registrere alle spesielle funn. Han har god hjelp av arkeolog Runar Hole (41), Lesja/Dombås, som driver sine egne firmaer Tarandus as og Hole Feltarbeid.

Ikke langt fra gardstunet der det enestående ringfunnet ble gjort, ligger området «Gravruste» som aldri har vært undersøkt. Nylig ble Svend Ola Hådi ferdig med en bok om gardshistorien med gamle bilder og registreringer som er gjort.

– Tilhører gardene

– Det vi finner på gardene, tilhører gardene, sier Roy Fjerdingby. Han setter stor pris på å få være med på å avdekke de gamle historiene til gardene. Han antar han har gått 300 mil på de elleve årene han har hatt egen metalldetektor. Eldste mynten han har funnet, er fra 1666.