Støstad: - Vi blir ikke lyttet til

Ordfører i Nord-Fron, Rune Støstad, holdt appell foran Stortinget. - Vi når ikke fram. Vi blir ikke lyttet til, var hans budskap.

Ordfører i Nord-Fron, Rune Støstad, holdt appell foran Stortinget. - Vi når ikke fram. Vi blir ikke lyttet til, var hans budskap. Foto:

Av

Skuffelse og sinne preget representanter for ulvemotstanderne etter møte med klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Helgesen møtte onsdag ettermiddag representanter for de mange ulvedemonstrantene som hadde samlet seg til høylytt protest utenfor departementet. Sinnet er stort i Hedmark etter at Helgesen rett før jul sa nei til en planlagt lisensjakt på 32 ulver i ulvesonen der.

Representantene krevde at vedtaket ble opphevet under møtet, noe Helgesen avviste.

– Vedtaket ligger fast, men vi vil overvåke skadepotensialet og ha lav terskel for å ta ut ulv der det er skadepotensial, og selv om det ikke blir lisensjakt, kan det bli uttak, sa Helgesen.

Miljøminister Vidar Helgesen møter noen representanter for demonstrantene inne i departementet tirsdag ettermiddag i Oslo.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Miljøminister Vidar Helgesen møter noen representanter for demonstrantene inne i departementet tirsdag ettermiddag i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Skuffet

– Vi når ikke fram, vi blir ikke lyttet til, fastslo ordfører Rune Støstad fra Nord-Fron kommune.

– Dette var slett, vi fikk ikke noe nytt fra Helgesen, konstaterte initiativtaker til aksjonen, varaordfører Sissel Frang Rustad i Åmot kommune.

– Men vi gir ikke opp kampen om at vedtaket fra desember må oppheves, sier Frang Rustad som har meldt seg ut av Høyre på grunn av denne saken.

– Helgesen skyver lovavdelingen foran seg. Lovavdelingen har levert et rent bestillingsverk, mener Einar Frogner i Bondelaget, som understreket at loven gir rom både for tolkning og skjønn.

– Jeg venter et blodbad til sommeren, sier Frogner, og understreker at ulven jo opererer utenfor ulvesonen, der det er beitedyr.

Representantene understreker at skadepotensialet på sau innenfor ulvesonen ikke er så stort, fordi det nesten ikke drives med sau der lenger, men at Helgesen også må vurdere tap av hunder og elg – og dessuten ta hensyn til folks frykt.

– Vi har mistet 130 jakthunder til ulv, fortalte Knut Arne Gjems, Hedemark jeger og Fiskerforbund.

Bønder markerer sin motstand mot miljøminister Helgesen utenfor departementet i Oslo.

Ser på løsninger

Helgesen dro rett videre til et møte om situasjonen med næringskomiteen på Stortinget. Han uttalte at de under møtet vil se på om det vil være muligheter for andre løsninger i fremtiden.

Han redegjorde også for vedtaket som ble gjort før jul, og hvorfor han hadde bedt Justisdepartementets lovavdeling gjøre vurderingen.

– Grunnen til at jeg ikke bare forholdt meg til mitt eget embetsverk, er fordi jeg vet det er sterke fronter og stor mistillit til miljøforvaltningen. Derfor var det viktig at vi gikk utenfor den, sa Helgesen.

Han sier lovavdelingen i Justisdepartementet har vurdert innspill både fra Miljødepartementet, Landbruksdepartementet og andre instanser.

– På livskvaliteten løs

Rundt 2.000 demonstranter hadde samlet seg utenfor departementet, og lyden av dem hørtes langt inn i møterommet.

Ulvemotstandere protesterer mot regjeringen.
Sissel Frang Rustad holder appell under protestaksjon mot regjeringens vedtak om ikke å felle fire ulveflokker i ulvesonen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ulvemotstandere protesterer mot regjeringen. Sissel Frang Rustad holder appell under protestaksjon mot regjeringens vedtak om ikke å felle fire ulveflokker i ulvesonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Tidligere nestleder i Hedmark Høyre, Sissel Frang Rustad fra Åmot kommune, deltok under møtet, som var åpent for mediene. Hun meldte seg ut av Høyre i protest mot ulvevedtaket rett før jul.

– Vi er et ganske rolig folkeferd i Østerdalen og slår ikke på stortromma hver gang det skjer noe, men nå føler vi at dette går på livskvaliteten løs, uttalte Rustad.

Rustad fortalte at folk er redde for å sende ungene alene til skolebussen, og at de fire ulveflokkene i området ødelegger for næringsgrunnlaget og arbeidsplasser i området.

Demonstrater samlet foran Stortinget i Oslo.

Demonstrater samlet foran Stortinget i Oslo. Foto:

– Nå er det så ampert, vi må få en forvaltning av ulv som vi kan leve med. Hvis vi ikke tar grep nå, så vil vi bo midt i en vernesone for ulv, og der kan vi ikke bo. Vi krever at vedtaket endres, sa Rustad.

Helgesen skulle opprinnelig møte demonstrantene utendørs, men dette ble stanset av sikkerhetshensyn.

– Det er både veldig upraktisk utenfor her, departementet ligger langs en trafikkert gate, det er liten plass – og i tillegg er det umulig av sikkerhetsgrunner, å ha statsråden ute i en så stor folkemengde, sier kommunikasjonssjef Jon Berg i departementet.

Les også: Sikkerhet stanser møte med ulvedemonstranter

Skuffet over at ministeren trekker seg fra møte

- Feigt av ministeren å ikke ta debatten, sier bondelederne når de får høre at Helgesen trekker seg fra å møte demonstrantene utenfor departementet. T.v. Terje Holen og Ole-Petter Berget.

- Feigt av ministeren å ikke ta debatten, sier bondelederne når de får høre at Helgesen trekker seg fra å møte demonstrantene utenfor departementet. T.v. Terje Holen og Ole-Petter Berget. Foto:

Ole-Petter Berget som er leder av Nord-Fron bonde- og småbrukarlag reagerer på at ministeren ikke møter dem utendørs.

- Det er dårlig gjort. Feigt rett og slett, det er ikke mer å si om det.

Terje Holen, leder i Oppland Bonde- og småbrukarlag er av samme oppfatning:

- Når du har tatt bestemmelser som griper så sterkt inn i andres liv, må du tørre å ta debatten. Spenninga er stor med tanke på hva som skjer senere i dag.

 

Døler dro i buss til byen

Gudbrandsdøler på vei til Oslo i ulvevedtaks-protest.

Gudbrandsdøler på vei til Oslo i ulvevedtaks-protest. Foto:

To busslaster med bønder fra Gudbrandsdalen dro i morgentimene til Oslo for å delta på arrangementet «Markering for en demokratisk ulveforvaltning».

Før jul vendte klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) tommelen ned for å felle fire ulveflokker. Dette har skapt reaksjoner.

- Vi vil støtte hedmarkingene, pluss at vi vet at ulvene kommer hit om de ikke blir stoppet i Hedmark, sier gardbruker Jonny Mathisen fra Kvam.

Ved 12-tiden var bussene kommet fram til Oslo, og demonstrantene gikk i samlet flokk opp hovedgata Karl Johan til Stortinget med paroler og sauebjeller.

Planen er å gå videre til departementet hvor meningen var å møte miljø- og klimaminister Helgesen.

På grunn av sikkerhetshensyn kommer ikke ministeren til å møte dem utenfor.

Redusert

Stortinget vedtok i vår nye bestandsmål for ulv. I ulveforliket (mellom Ap, Høyre, Frp og KrF) ble det satt et bestandsmål på 4–6 ynglinger per år, og tre av disse skal være helnorske. Vedtaket la opp til felling av 32 ulver. Lovavdelingen i Justisdepartementet mener det ikke er grunnlag for dette- og antallet er redusert til 15.

– Arbeidsuhell

Helge André Njåstad (Frp), lederen av kommunalkomiteen på Stortinget, mener at klimaministeren har håndtert saken på et klønete vis.

– Men hovedinntrykket av denne regjeringen er at vi styrker tilliten til lokaldemokratiet. Dette er et arbeidsuhell som ikke er talende for regjeringen, sier han til Nationen.

Helgesen opphevet rett før jul vedtaket om å felle 32 ulver som overstiger Stortingets vedtatte bestandsmål. Avgjørelsen har skapt sterk misnøye innad i Høyre og i andre partier. (©NTB)

Les mer om striden rundt ulvevedtaket:

Artikkeltags