Gelius ny prest i Lom

ALLSIDIG: Einar Gelius har vært mange steder før, her fra et rallyprogram på TV2 Zebra. Snart kjører han inn på tunet i Lom.

ALLSIDIG: Einar Gelius har vært mange steder før, her fra et rallyprogram på TV2 Zebra. Snart kjører han inn på tunet i Lom. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Einar Gelius er ansatt som ny prest i Lom. - De har vel sett at jeg har noen kvalifikasjoner og kvaliteter, sier den tidligere Vålerenga-presten om ansettelsen. Han er både lettet - og glad.

DEL

Einar Gelius blir ny prest i Lom. Det ble klart etter et møte i Hamar bispedømmeråd tirsdag.

Omstridt kandidat

Gelius har tidligere vært en omstridt figur i Den norske kirke, og markerte seg særlig da han virket som prest i Vålerenga kirke i Oslo.

Gelius skaffet seg et navn ved å stille opp i en rekke mediesammenhenger både før og etter at han sluttet som prest, og har også vært med i «Skal vi danse?» på TV2.

Les også: - Bra for Lom og bra for Einar Gelius

Nylig fikk Gelius nei da han søkte en prestestilling i Ibestad i Nord-Norge. Da avslaget var klart, svarte bygdefolket med å gå i fakkeltog for jobbsøkeren fra sør. Senere har altså Gelius søkt jobben i Lom, men samtidig insistert på at navnet hans skulle holdes hemmelig på den offisielle søkerlista.

Tok en spansk en

Fredag i forrige uke konfronterte GD Einar Gelius med ryktene om at han hadde søkt stillingen i Lom. Hans svar var da "Det er i så fall nytt for meg".

Nå viser det seg at det var mer sannhet i ryktene enn Gelius selv ville ha det til.

Gelius sier til NTB at han er takknemlig og glad over å ha blitt ansatt av bispedømmerådet i Hamar.

- De har vel sett at jeg har noen kvalifikasjoner og kvaliteter som prest.

Gelius er glad han slapp å gå gjennom en like lang prosess som da han forsøkte å bli sogneprest i Ibestad menighet i Troms, men ble vraket av Nord-Hålogaland bispedømmeråd.

- Den prosessen i nord var veldig lang og turbulent, og jeg er glad for at jeg slapp å gå igjennom en ny sånn lang prosess.

- Jeg søkte jo bare en jobb. Og plutselig ble det slikt oppstyr rundt jobbsøknaden, så det er klart jeg ble sliten. Jeg er ganske sliten, jeg er det, men nå kan jeg puste ut. Og jeg er veldig glad og takknemlig, sier Gelius til NTB.

- Glad på vegne av Gelius

- Ansettelsen viser at vi hele tiden hadde rett, sier kirkeverge Frank Steinsvik i Ibestad kommune.

Etter at Bispedømmerådet gikk inn for å lyse ut prestestillingen i Ibestad på nytt for fjerde gang, selv om de hadde en kvalifisert søker, tilbød menighetsrådene Gelius jobben som menighetsprest.

Avtalen var at Gelius skulle gi et svar denne uken, forteller Steinsvik, som fikk beskjeden om ansettelsen i Lom gjennom mediene.

- Jeg er veldig glad på vegne av Gelius, som fikk jobben som én av seks søkere. Men jeg er trist på vegne av Ibestad-samfunnet, som ble frastjålet muligheten til å få en folkekjær prest som ville ha revitalisert kirkelivet på øyene våre, sier Steinsvik til VG.

Kirkevergen er ikke nådig i sin karakteristikk av ledelsen i Nord-Hålogaland bispedømme.

- Vi er belemret med en ynkelig kirkeledelse, som ikke så at dette er en ressurs for kirken. De stjal noe fra Ibestad, folkekirken og Einar Gelius, sier Steinsvik.

Seks søkere

Til prestestillingen i Lom var det to islandske og en dansk søker, i tillegg til Dag Harald Undheim fra Ålgård og Magne Bildøy fra Åndalsnes. Den siste søkeren ba om ikke å bli offentliggjort. Mye kan tyde på at dette var Gelius, selv om han i forrige uke uttalte til Gudbrandsdølen Dagningen at «Det er i så fall nytt for meg».

Skriv din hilsen til Einar Gelius på facebooksiden på GD.no

Artikkeltags