Gir birkebeinerne 3G-nett

Nyheter: Med 3G-nett er det mulig å se nyhetssendinger på smarttelefonen på Raudfjellet.

Nyheter: Med 3G-nett er det mulig å se nyhetssendinger på smarttelefonen på Raudfjellet. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Her står Birken-sjefen og Telenor-sjefen på Raudfjellet og ser nyhetssendingen til NRK på smarttelefon. Telenor skal bruke millionbeløp for å gi birkebeinerne god mobildekning over hele fjellet.

DEL

Vind, tåke og nesten ikke sikt. Birkebeinerne skal være glad for at de ikke måtte over Raudfjellet i går, 820 meter over havet.

Men det er nettopp i denne type vær arrangørene ønsker et sikrere mobilnett over fjellet. Telenor vil nødig oppleve 2007 igjen. Den gangen kollapset nettet da Birkebeinerrennet ble stoppet og avlyst. Alle skulle ringe. Mobilnettet brøt sammen i to timer og arrangørene fikk verken varslet løpere eller transporttjenesten.

- Bedre mobilnett handler om mer enn bruk av nye smarttelefonløsninger; løpernes sikkerhet over fjellet, sier Tone Lien i Birkebeinerarrangørene. De siste årene har de opplevd skader og sykdom flere ganger, hvor publikum har varslet via mobil.

3G-nett

Fredag 9. mars 2012 kjørte Telenors deknings- direktør, Bjørn Amundsen, over fjellet med måleutstyr og smarttelefoner bak skjermen på skuteren.

- Overraskende god dekning, konkluderte han etter å testet 3G-nettet (tredje generasjons mobilnett), nettet for de nye smarttelefonene.

- Men problemet er når 15.000 birkebeinere og publikum benytter telefonen. Kapasiteten er ikke dimensjonert for så store folkemengder. I år har vi utvidet kapasiteten med 50 prosent for å få tilstrekkelig dekning på Rena, Sjusjøen og ved Birkebeineren skistadion. Målet er å komme opp på like god kapasitet på større deler av strekningen i løpet av 2013, tilsvarende dekningsgraden på GSM-nettet. 3G-nettet dekker foreløpig kun 1020 prosent av radiusen til GSM-senderen, sier Amundsen.

App-løsning

Over halvpartens av dagen Birken-trasé har 3G-dekning. Telenor som er en av samarbeidspartnerne til Birkebeinerarrangørene, skal bygge ut med flere master for å kunne takle den nye tid med smarttelefonen som allemannseie.

- Ville dere gjort den samme ut- byggingen uten Birken?

- Nei, Birken er hovedgrunnen. Men vi ser gevinsten ved at det kommer alle hytteeierne til nytte. I dag har allerede over 50 prosent smarttelefon, og stadig flere forventer at de kan benytte mobilt bredbånd på hytta.

Med utbygd 3G-nett kan Birken-deltakerne følges over fjellet via smarttelefonen. Ved å laste ned Birkens nye app, kan publikum og løpere få tilnærmet samme tilgang til resultatnettet som arrangørens egen speakertjeneste.

Her kan de følge tetstriden i hver klasse og hvordan deres egne, eller for den saks skyld en selv, ligger an undervegs, sier Lien, som forteller om enorm interesse for å følge tider via mobilen. I fjor var det cirka 50.000 som benyttet seg av SMS-tjenesten.

Om en ny avlysning kan sette mobilnettet ut av drift, vil ikke dekningsdirektøren utelukke.

- Nei, jeg har vært med så lenge at jeg ikke tør å garantere. Med dagens kapasitet kan det sendes cirka 11.000 sms i sekundet. Antall samtaler varierer sterkt, fra under 10 til mange hundre i sekundet, avhengig av hvor god dekning det er der du er i løypa. Med et ferdig utbygd 3G-nett vet vi at antall samtaler bli mangedoblet, sier Amundsen. I en lignende situasjon som i 2007 oppfordrer deltakere og publikum om, å sende SMS, og eventuelt fatte seg i korthet ved samtaler.

Men lørdag 17. mars 2012 håper han få gjør som ham på Raudfjellet i går; ser direktesendingen på NRK på mobiltelefonen. Det kan blokkere nettet.

Artikkeltags