Gå til sidens hovedinnhold

Gir ikke opp OL-drømmen

Artikkelen er over 6 år gammel

Ordføreren ser allerede forbi 2022. - Lillehammer må være søkerby i framtida når Høyre nå har stoppet Oslo-OL, sier Espen Granberg Johnsen.

Espen Granberg Johnsen er skuffet. Men nå vil han snakke med norsk idrett om mulighetene etter 2022 og da med Lillehammer som søkerby.

– De skal vite at å kombinere de to målene om nøkternhet og samfunnsutvikling sannsynligvis er lettest å få til i innlandet med utgangspunkt i Lillehammer og våre nabokommuner. Så må idretten ta stilling til når det er aktuelt å prøve igjen neste gang. Men jeg tror det norske folk synes det er greit at vi har store arrangementer iblant, sier han.

Lillehammer har anleggene, erfaringene og det neste OL-arrangementet som skal holdes i Norge, nemlig ungdoms-OL i 2016. Og kommunene rundt har både befolkningsgrunnlag og anleggsstruktur.

– Vi ligger i front når det gjelder vinteridrett og kommer til å gjøre det selv om det ikke blir noe OL i Oslo i 2022, sier han.

Klokt valg

Petter Rønningen regnes som en av verdens fremste OL-eksperter. Han er ikke skuffet.

– Jeg tror Høyre har gjort et klokt valg, sier han.

– Hvorfor?

– Folkets interesse var ikke stor nok til at det skal brukes så mye penger på et slik arrangement. Jeg har også til gode å se en god nok strategi for hvorfor Norge skal gå for et OL. I 1994 var det helt klare behov i innlandet som skulle løses. Noen slik strategi har vi ikke sett denne gang og på en måte som gjør at OL-søknaden har fått den nødvendige oppslutning, sier han.

Et nytt OL i Norge i overskuelig framtid har han liten tro på nå.

– Saken er død og ferdig, sier han.

Mange mener at det var IOCs pampevelde som sluknet den norske OL-gløden og som førte til at Høyres stortingsgruppe onsdag satte foten ned for vinter-OL i Oslo i 2022. Umiddelbart etterpå trakk Oslo sin søknad og kulturministeren gjorde det også klart at regjeringen ville sagt nei dersom Oslo hadde opprettholdt søknaden.

Les også: Trekker OL-søknaden

Les også: Høyre sier nei

Noe å lære

Lillehammer-ordføreren mener vi kan lære litt av OL-prosessen denne gang.

– En OL-søknad i Norge med så mange milliarder må oppfattes som bidrag til å utvikle en landsdel og skape vekst og arbeidsplasser der. Det andre vi har lært er at en framtidig norsk OL-søknad må være så nøktern som mulig, sier Johnsen.

Lillehammer Høyres Eivind Falk har vært en av Høyres sterkeste OL-forkjempere og har drevet svært aktiv lobbyvirksomhet før avgjørelsen i Høyres stortingsgruppe. Onsdag kveld satt han i en middag i Praha og hadde ikke hørt noe før GD ringte.

– Fryktelig trist. Tenk hva dette kunne betydd for vår region og hele landet. Jeg tror vi kunne vist verden et annet OL og laget en fantastisk folkefest. Men nå er løpet kjørt. Flertallet bestemmer og vi får finne på andre ting, sier han.

Les mer : Asker og Bærum Budstikke:

Søk alpin-VM

Ringebu-ordfører Erik Odlo var opptatt med kulturprisutdeling og hadde heller ikke fått med seg at Høyre knuste OL-drømmen.

– Men jeg fryktet dette, sier han og frykter også for vinter-OLs framtid dersom de gjenværende søkerne skal danne mønster for arrangørlandene.

Nå mener han det er naturlig for at regionen tar opp igjen spørsmålet om å søke alpin-VM i Kvitfjell og Hafjell.

– Det vil være mye større for oss en den delen vi ville fått ved et vinter-OL i 2022, sier han.

Skuffet

Øyer-ordfører Mari Botterud innrømmer glatt at hun er både forundret og skuffet over sitt eget parti.

– Dette ville betydd svært mye for idretten. Og det er jo et næringsutviklingsprosjekt for landet, for Oslo og for vår region. Men nå må vi finne på noe annet. Når det er som verst, så hender det at man tenker annerledes og finner andre løsninger, sier hun.

Kommentarer til denne saken