Forvaring i tolv år for overgrepsdømt lærer

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

HamarHamar (NTB): Dommen på tolv års forvaring blir stående for en tidligere lærer som i fjor ble dømt for overgrep mot over 100 barn.

Eidsivating lagmannsrett har forkastet anken fra den 51 år gamle mannen, melder NRK.

Saken mot mannen omfatter hele 111 barn, og overgrepene ble begått i perioden fra 2003 til 2014. De fleste av overgrepene er begått via sosiale medier, men mannen er også dømt å ha begått tre fysiske overgrep.

Handlinger med dyr

De fleste av overgrepene besto i at mannen har fått unge jenter til å vise seg nakne eller halvnakne foran webkamera. Noen av dem ble overtalt til å utføre seksuelle handlinger med seg selv, med andre barn eller med dyr foran kamera. I alt er det fem tilfeller der dyr er involvert.

Hovedvekten av overgrepene er begått mot jenter i 11-12-årsalderen. Mannen kom i kontakt med dem gjennom ulike spillsider på internett. Etter å ha kommunisert via nettstedenes chattekanaler, ble samtalene flyttet over til Skype eller MSN. Han brukte filmer han hadde tatt opp av andre barn til selv å utgi seg for å være en mindreårig.

Gjentakelsesfare

Gjøvik tingrett dømte i fjor mannen til forvaring i tolv år, med en minstetid på åtte år, i fjor. Han ble også dømt til å betale oppreisning til jentene på mellom 15.000 og 250.000 kroner, totalt over 7,5 millioner kroner.

Mannen anket over straffeutmålingen og ba om å få fengsel i stedet for forvaring. Eidsivating lagmannsrett mener imidlertid at en fengselsstraff ikke er tilstrekkelig for å verne samfunnet mot mannen som sakkyndige har konkludert med at er pedofil. Retten peker også på gjentakelsesfaren fordi mannen mangler «sperrer mot å gi etter for sine drifter».

Mannen er fradømt retten til å arbeide som lærer eller til å ha roller innenfor barne- og ungdomsaktiviteter.

Les også: Ekslærer dømt til forvaring for overgrep

Les også: Aktor: Tidligere lærer lurte og presset for å få sex av elever

Les også: Psykiater: Overgrepstiltalt er pedofil, stor fare for nye overgrep

Artikkeltags